Återvinning

Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i ett miljörum nära dig. För att vi tillsammans ska kunna få en bra och effektiv sophantering måste vi hjälpas åt att hålla ordning. Du kan bidra genom att sortera och lämna dina sopor på rätt ställe.

En pojke sträcker sig upp och slänger en påse i en soptunna.

Alla behållare i soprummet eller utanför huset är märkta så att det ska vara lätt att göra rätt. Nedan kan du läsa var du lämnar du soporna.

Återvinningsstationer

Här lämnar du tidningar, batterier samt glas och kartong. Återvinningsplatser finns i närheten av ditt bostadsområde.

Miljöstationer

Här lämnar du miljöfarliga avfall. Exempelvis glödlampor, lågenergilampor, lysrör, aceton, bilbatterier, bränslen, oljor, fotovätskor, färger, lacker, lösningsmedel, lim, nagellack, gifter, bekämpningsmedel, tändvätska, termometrar, termostater, vissa avfettnings, och rengöringsmedel. 

Återvinningscentraler

Återvinningscentraler finns på fem platser runt om i Göteborg. För att komma in på återvinningscentralerna behöver du kvittera ut ett kostnadsfritt ÅVC-kort.

Här hittar du närmaste återvinningscentral och miljöstation:  Lämna hushållsavfall

Var sak på sin plats

Alla vinner när du återvinner. Naturens råvaror används igen och massor med energi sparas. Genom att exempelvis kompostera ditt matavfall skapas biogas och biogödsel. Biogasen används sedan till bränsle för fordon i stället för bensin och diesel. Du kan hämta bruna påsar för komposterbart avfall i ditt soprum och om du vill ha ett kärl för kompostering och matavfall är det bara att hämta på ditt servicekontor.

Det är inte alltid självklart hur man ska sopsortera. En del av soporna ska återvinnas, en del ska komposteras och en del är restavfall. Vi har därför tagit fram en liten sorteringsguide.

Fakta: Sortera rätt
Komposterbart/matavfall: Exempel på komposterbart avfall: rester av kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt, äggskal, bröd, teblad, kaffesump och kaffefilter, hushållspapper, snittblommor.
Restavfall – inte komposterbart: Det som inte kan komposteras och inte återvinnas kallas restavfall. Exempel på restavfall: snus och cigarettfimpar, blöjor och bindor, kattsand, textil, tuggummi och innehållet i dammsugarpåsar.
Pappersförpackningar: Förpackningar som består av minst hälften papper eller wellpapp. Exempelvis aluminiumbelagda juicekartonger. Återvinn dina cornflakespaket, sockerpåsar, papperskassar och mjölkpaket. Kom ihåg att vika ihop kartongerna!
Plast: Förpackningar av hårdplast t.ex. dunkar, flaskor och burkar. Även mjukplast som t.ex. plastpåsar, plastfolie, frigolit eller plastband.
Metall: Förpackningar av metall t.ex. konservburkar och aluminiumformar. Ta bort delar av annat material, som plastlock. Förpackningar som inte kan rengöras exempelvis kaviartuber får ha sitt lock kvar.
Färgat glas: Färgade glasförpackningar, det vill säga flaskor och burkar. Ta bort kapsyler och lock som sorteras i plast eller metall. OBS! Inga glödlampor. Inte keramik eller porslin.
Ofärgat glas: Ofärgade glasförpackningar, dvs. flaskor och burkar. Ta bort kapsyler och lock som sorteras med plast eller metall. Tänk på att inte slänga porslin, glödlampor eller keramik med ofärgat glas!
Tidningar: Dagstidningar, veckotidningar, broschyrer, kataloger samt rit- och skrivpapper.
Miljöfarligt avfall: Småelektronik, ljuskällor och batterier är exempel på miljöfarligt avfall. Kärl för detta finns i soprummen. Bilbatterier och andra större batterier lämnar du till en miljöstation på bensinstationen