Återvinning

Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i ett miljörum nära dig. För att vi tillsammans ska kunna få en bra och effektiv sophantering måste vi hjälpas åt att hålla ordning. Du kan bidra genom att sortera och lämna dina sopor på rätt ställe.

En pojke sträcker sig upp och slänger en påse i en soptunna.

Det är inte alltid självklart hur man ska sopsortera. En del av soporna ska återvinnas och en del är restavfall.

Miljörum är vårt primära ställe att lämna alla dina sopor på men  i vissa områden också finns underjordsbehållare (så kallade moloker). I miljörummen kan du lämna restavfall, matavfall, plast, pappersförpackningar, glas, metall, tidningar och även ljuskällor och småbatterier.

Grovavfall

Grovavfall är sådant som är för stort eller väger för mycket för att kunna läggas i ett vanligt avfallskärl, dessa ska du lämna i ett grovsoprum alternativt i en container, som vi placerar ut emellanåt, om du bor i ett område där vi inte har grovsoprum. En hel del av grovavfallet kan återanvändas eller återvinnas. Hela möbler och annat användbart kan du själv försöka sälja eller lämna på en av återvinningscentralerna, eller till någon hjälporganisation eller second hand-butik.

Återvinningsstationer

På återvinningsstationer kan du lämna plast, pappersförpackningar, glas, metall, tidningar och batterier. Återvinningsstationer finns i närheten av ditt bostadsområde.

Farligt avfall

Exempel på farligt avfall är glödlampor, lågenergilampor, lysrör, aceton, bilbatterier, bränslen, oljor, fotovätskor, färger, lacker, lösningsmedel, lim, nagellack, gifter, bekämpningsmedel, tändvätska, termometrar, termostater, vissa avfettnings, och rengöringsmedel. Du kan lämna ditt farliga avfall och mindre el- och elektronikprodukter till Göteborgs farligt avfallbilar.

Det finns även miljöstationer där du också kan lämna farligt avfall. Du hittar dem i småbåtshamnar runt om i Göteborg. Miljöstationerna har öppet dygnet runt.

Återvinningscentraler

Återvinningscentraler finns på fem platser runt om i Göteborg. För att komma in på återvinningscentralerna behöver du kvittera ut ett kostnadsfritt ÅVC-kort.

Här hittar du närmaste återvinningscentral och miljöstation:  Lämna hushållsavfall

Var sak på sin plats

Alla vinner när du återvinner. Naturens råvaror används igen och massor med energi sparas. Genom ditt matavfall kan biogas och biogödsel skapas. Biogasen används sedan till bränsle för fordon i stället för bensin och diesel. Du kan hämta bruna påsar för matavfall i ditt soprum och om du vill ha ett kärl för matavfall är det bara att hämta på ditt servicekontor.

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall:

Gör det inte svårare
Don’t make it trickier

Fakta: Sortera rätt
Matavfall: matavfall är t.ex. rester av kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt, äggskal, bröd, teblad, kaffesump och kaffefilter, hushållspapper, snittblommor.
Restavfall: det som inte kan återvinnas kallas restavfall. Exempel på restavfall: snus och cigarettfimpar, blöjor och bindor, kattsand, textil, tuggummi och innehållet i dammsugarpåsar.

Grovsopor: sälj eller skänk gärna dina gamla möbler och prylar för att ge dem ett nytt liv, annars kan du placera dessa i våra grovsoprum. Det går oftast att få låna exempelvis en säckkärra för att transportera större grovsopor från lägenheten till grovsoprummet.
Pappersförpackningar: förpackningar som består av minst hälften papper eller wellpapp. Exempelvis aluminiumbelagda juicekartonger. Återvinn dina cornflakespaket, sockerpåsar, papperskassar och mjölkpaket. Kom ihåg att vika ihop kartongerna!
Plast: förpackningar av hårdplast t.ex. dunkar, flaskor och burkar. Även mjukplast som t.ex. plastpåsar, plastfolie, frigolit eller plastband.
Metall: förpackningar av metall t.ex. konservburkar och aluminiumformar. Ta bort delar av annat material, som plastlock. Förpackningar som inte kan rengöras exempelvis kaviartuber får ha sitt lock kvar.
Färgat glas: färgade glasförpackningar, det vill säga flaskor och burkar. Ta bort kapsyler och lock som sorteras i plast eller metall. OBS! Inga glödlampor. Inte keramik eller porslin.
Ofärgat glas: ofärgade glasförpackningar, dvs. flaskor och burkar. Ta bort kapsyler och lock som sorteras med plast eller metall. Tänk på att inte slänga porslin, glödlampor eller keramik med ofärgat glas!
Tidningar: dagstidningar, veckotidningar, broschyrer, kataloger samt rit- och skrivpapper.
Farligt avfall: glödlampor, lågenergilampor, lysrör, aceton, bilbatterier, bränslen, oljor, fotovätskor, färger, lacker, lösningsmedel, lim, nagellack, gifter, bekämpningsmedel, tändvätska, termometrar, termostater, vissa avfettnings- och rengöringsmedel. Du kan lämna ditt farliga avfall och mindre el- och elektronikprodukter till Göteborgs farligt avfallbilar