Konceptboende

Tillgänglighetsmärkta lägenheter

Dessa lägenheter passar ofta personer med rörelsehinder eftersom de antingen har hiss eller ligger i markplan, dessutom är badrummet så pass rymligt att rollator kan användas. Lägenheterna är märkta med ett T, när de publiceras på Omflyttningsplatsen och Boplats.

Trygghetsboende

Familjebostäders trygghetsboende följer Göteborgs stads riktlinjer för trygghetsboende, vilket riktar sig till hyresgäster från 70 år och uppåt. Hyresgästen bor i en trygghetslägenhet som är en vanlig lägenhet, men som är tillgänglig via hiss eller ligger i markplan.

Vissa mindre åtgärder som främjar trygghet görs i lägenheten, såsom digitalt dörröga, spisvakt och stödhandtag. Lägenhetens utformning och standard varierar beroende på fastighet.

Tillsammans med dessa lägenheter finns det en lokal för gemensamma aktiviteter. Dessa bemannas av trygghetsvärdar som tillsammans med de boende planerar och genomför aktiviteterna.

Läs mer om trygghetsboenden på Göteborgs Stads webbplats

Familjebostäder erbjuder trygghetslägenheter på följande adresser:
Kortedala
Kalendervägen 44, 52 och 54: Närmare 100 trygghetslägenheter i tre höghus. Samtliga lägenheter har inglasad balkong. Det finns två gemensamhetslokaler, en ligger i bottenvåningen på Kalendervägen 44 och en på Kalendervägen 123.

Bergsjön
Siriusgatan 54-78: Planerar 80 trygghetslägenheter och ökar successivt. Fasad, fönster och gård är nyrenoverad. Lokalen ligger på Siriusgatan 55 och där finns även ett upplevelserum ”Skogen”.

Eriksbo
Trygghetslägenheterna finns utspridda i hela Familjebostäders bestånd i Eriksbo. Planerar för 50 trygghetslägenheter och ökar successivt. Lokalen ligger på områdets torg, Hjällbogärdet 4.

Tynnered
Grevegårdsvägen 132-194: Trygghetslägenheterna ligger utspridda på två olika gårdar, strax intill Opaltorget. Har startat med 23 befintliga lägenheter och väntar på att ytterligare 27 helt nybyggda lägenheter skall tillkomma år 2022. Den nybyggda trygghetslokalen ligger på Grevegårdsvägen 164.

Högsbo
Bankogatan 3-13: Här finns 85 trygghetslägenheter utspridda i sex höghus. Samtliga badrum renoverades runt 2010. En liten aktivitetslokal finns på Bankogatan 5 och stadens större träffpunkt och Axel Dahlströms torg ligger i närheten.

Bankogatan 12-38: Dessa trygghetslägenheter ligger granne med en av stadens större träffpunkter på Markmyntsgatan. Det finns även en liten aktivitetslokal i huset på Bankogatan 32. Planerar 62 trygghetslägenheter och ökar successivt.

Spannlandsgatan 5-7 och 10-16
Drygt 40 trygghetslägenheter som renoverats mellan åren 2018 – 2022. Standarden mellan lägenheterna kan skilja. Gemensamhetslokalen ligger på Spannlandsgatan 5.

Lundby
Virvelvindsgatan 16: I höghuset har Familjebostäder 40 trygghetslägenheter med inglasad balkong. Lokalen är stor och ligger i bottenplan av huset, nära både spårvagnar och torg.

Majorna
Kustgatan 3 A och B
Lägenheterna är renoverade eller nybyggda sedan 2022/23. De är relativt små, på ett eller två rum och kök. Tillgängligheten i huset är mycket bra. Dubbla hissar och rymliga gemensamma utrymmen. Nyrenoverad tvättstuga, stor innergård samt en gemensam lokal i huset.

Gemenskapsboende


Föreningen Majbacken, Hellstedsgatan Majorna.

Föreningen startade med sju lägenheter för sitt gemenskapsboende år 2004. Nu blockhyrs hela fastigheten med totalt 31 lägenheter av föreningen. Alla lägenheter är två rum och kök. Till detta har man 200 kvadratmeter med gemensamma utrymmen i form av kök, matsal, hobbyrum, hemmabio, verkstad, ”bibliotek” och gästrum. Det är föreningen som ansvarar för uthyrningen av lediga lägenheter. Läs mer: Majbacken

Boihop Högsbo, Rubelgatan 6, Högsbo.

Huset med 41 lägenheter är nyproducerat och första inflyttning skedde under första kvartalet 2021. Även detta hus blockhyrs av föreningen av Familjebostäder. Varje hyresgäst har en egen liten lägenhet, därutöver har man tillgång till gemensamma lokaler, likt boendet hos föreningen Majbacken. Läs mer: Boihop Högsbo

Bogemenskap “Högsboet”

På Riksdalersgatan i Högsbo har vi ett nytt konceptboende. Huset ”Högsboet” är en bogemenskap för alla åldrar och vänder sig till dig som är intresserad av gemenskap och samvaro med grannar men samtidigt vill ha din egen lägenhet.

För att hyra lägenhet i Högsboet behöver man bli medlem i föreningen Högsboet kooperativ hyresrättsförening. Om du är intresserad och vill veta mer hittar du informationen här: Högsboet eller så kan du gå med i facebookgruppen Högsboet kooperativ hyresrättsförening.

Seniorboende

Familjebostäder erbjuder ett boende för de med utflugna barn som passerat 55 år.

Våra seniorlägenheter finns på Önnereds Byväg och i Önnered. De kan vara utrustade på olika sätt med egenskaper som gör livet enklare. Några exempel är: borttagna trösklar, bredare dörrar, handräcken i dusch och badkar, säkerhetsdörr, förhöjd toalettstol och givetvis hiss i uppgången.

Nuvarande hyresgäster håller utkik på Sök ledigt/Omflyttning där vi publicerar lediga seniorlägenheter uppmärkta med 55+ symbol. Övriga seniorlägenheter publiceras på Boplats. Om du passerat 55 år och barnen är utflugna kan du söka seniorlägenheter som alltid är T-märkta.