Balkong och uteplats

Med hjälp av lite blommor och piff kan balkongen bli ett trevligt extrarum under våren och sommaren. Men glöm inte att ta hänsyn till grannen när du använder den.

Barn blåser såpbubblor från en balkong

Här kommer några tips att tänka på:

• Ska du hänga upp blomlådor, sätt upp dem på insidan av balkongräcket så de inte riskerar att falla ned och skada andra.

• Vattna blommorna försiktigt så att vattnet inte rinner ned till grannen.

• Undvik att röka på balkongen eftersom röken lätt sprider sig till andra lägenheter via fönsterventiler.

• Att piska mattor, grilla, kasta fimpar eller annat skräp från balkongen är inte tillåtet.

Uteplats

Om du har en uteplats som hör till din lägenhet ansvarar du för skötseln av denna. Det innebär att du ska rensa ogräs och hålla den städad. Du får inte använda uteplatsen som förvaringsplats och tänk på att löv och skräp kan dra till sig skadedjur som till exempel råttor.

Grillning

Oavsett om du grillar på gården eller i parken är det viktigt att du håller koll på grillen och städar upp efter dig. Kvarlämnade saker kan vara farliga för barn, djur eller natur. Tänk också på att släcka elden ordentligt innan du lämnar platsen. Om du använder engångsgrill, vänta till den har svalnat, lägg den i en påse och lämna den sedan i kärlet för grovsopor.

På grund av brandrisken är det inte tillåtet att grilla med kol eller gasol på balkongen eller vid uteplats strax intill huset. Om man ändå vill grilla på sin balkong eller uteplats kan man använda en elgrill som inte ryker lika mycket och som dessutom är säkrare. Men tänk på att även en elgrill kan skapa grill-os, så visa hänsyn till dina grannar när du grillar.

Parabol

Av säkerhetsskäl får paraboler enbart ställas på uteplats eller balkong på ett sådant sätt att hela parabolantennen – tallrik, signalhuvud och övrig utrustning – befinner sig innanför uteplatsen eller balkongräcket. Du får inte orsaka någon skada på eller göra hål i husfasaden.