Våra trygghetsboenden

Skapad: 28 november, 2017

Under hösten har Familjebostäder hunnit inviga två nya trygghetsboenden. Det innebär att vi nu har över 200 lägenheter i trygghetsboenden runt om i Göteborg, och fler planeras framöver.

I ett trygghetsboende bor man i sin vanliga lägenhet men har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten i lägenheten. Lägenheterna görs mer tillgängliga och anpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag.

Själva hjärtat är den gemensamma aktivitetslokalen. Hit kan de boende gå för att umgås, laga mat eller hitta på saker tillsammans. Ofta finns det en trygghetsvärd på plats som hjälper till och ibland ordnas utflykter för de som vill. De äldre är själva med och påverkar utformningen.

– Trygghetsboende ökar livskvalitén och tryggheten för många äldre. Konceptet är öppet för alla som bor i området och som är 70+. Anpassningarna av lägenheten kostar inget extra, men kan underlätta vardagen. Och inte minst är det populärt med aktiviteter och fikastunder tillsammans i aktivitetslokalen, berättar Helén Ohlsson, ordförande för Familjebostäder.

Checklista för trygghetsboende hos Familjebostäder:

• För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
• Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga, duschplats och stödhandtag.
• Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
• Bekväm hiss med stödhandtag, sittmöjlighet och telefon.
• Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
• En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
• Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
• Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort.

Familjebostäder arbetar aktivt med att möjliggöra och skapa fler trygghetsboenden i befintligt bestånd. I dagsläget har Familjebostäder 110 lägenheter på Kalendervägen i Kortedala. På Bankogatan i Högsbo finns två trygghetsboenden med sammanlagt 115 lägenheter och på Virvelvindsgatan 16 på Hisingen finns ytterligare 40 stycken. Ytterligare ett trygghetsboende planeras just nu på Grevegårdsvägen i Tynnered.

Vill du veta mer om våra trygghetsboenden?

Kontakta gärna Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder,
telefonnummer: 0730-33 33 89 eller maila: annika.berntsson@familjebostader.se

Tillbaka till årsarkivet