Flytta in och flytta ut
Grattis till din nya lägenhet! Här hittar du information som du kan behöva under den första tiden i ditt nya hem. Hoppas du blir riktigt nöjd hos oss och kommer trivas under många år framöver. Vår bomapp hittar du här
Innan du flyttar in
När du flyttar in ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Adressändring mot en avgift.
I den lägenheten du bor i ska du också vara folkbokförd. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack och i ditt kontrakt.
Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.
Hemförsäkring
Glöm inte att kontrollera så du har en giltig hemförsäkring! Om du drabbas av brand i din bostad eller i fastigheten är det din egen hemförsäkring som täcker skador på egendom, möbler och andra personliga ägodelar. Hemförsäkringen har även en ansvarsdel som täcker kostnader för om du eller någon i ditt hushåll skulle orsaka en brand genom slarv eller vårdslöshet.
På flyttdagen
Flytta in
Du har tillgång till din nya lägenhet från och med den första vardagen i månaden efter klockan 12.00. Infaller den första dagen i månaden på en helgdag, lördag eller söndag, har du tillgång till din lägenhet från och med den första helgfria vardagen. Nycklarna hämtar du på ditt lokala områdeskontor mellan klockan 12.00 och 13.00 på inflyttningsdagen. Är du osäker på var ditt områdeskontor ligger, kan du ringa vår kundservice på 031 731 67 00.
Behöver du låna en bomnyckel är du välkommen att hämta den på ditt lokala områdeskontor.
Vi besiktigar alla lägenheter innan avflyttande hyresgäst lämnar lägenheten. Om du trots detta hittar fel i lägenheten som behöver åtgärdas gör du en serviceanmälan via HemmaHos eller till kundservice.
Flytta ut
För att säga upp ditt hyresavtal skickar du skriftlig uppsägning som ska inkomma senast sista vardagen i månaden. Om det i hyresavtalet även ingår hyra av garage eller parkeringsplats upphör även detta avtal i samband med att du säger upp din lägenhet. Du har tre månaders uppsägningstid på ditt hyresavtal. Läs mer om uppsägning här: Uppsägning
Blanketter
Besiktning av lägenheten
Innan du flyttar kommer din lägenhet att besiktigas. Besiktning görs för att ta reda på vad som behöver åtgärdas i lägenheten innan nästa hyresgäst flyttar in, men också för att påbörja uthyrningsprocessen. Den skall därför ske inom tio dagar från uppsägningstillfället. Bra att veta, är att du kan bli betalningsskyldig för skador som överstiger vanligt slitage. Dit hör till exempel, hål i dörrar och golv, inrökta lägenheter, omfattande skador på ytskikt samt trasiga fönsterrutor.
Tänk också på, att om du gjort renoveringar i lägenheten måste du ibland återställa lägenheten. Allt som tillhör lägenheten måste sättas tillbaka på sin rätta plats, såsom dörrar, badrumsskåp, köksskåp och hatthylla. Hyresgästen är enligt hyreslagen skyldig att se till att en avflyttningsbesiktning kan genomföras.
Digitalbox och brandvarnare tillhör lägenhetens utrustning och ska därför lämnas kvar när du flyttar.
Visning av lägenhet
För att ny hyresgäst ska kunna flytta in direkt efter att du flyttat ut behöver lägenheten visas för bostadssökande under uppsägningstiden. Hyresgäster är enligt hyreslagen skyldig att låta visa lägenheten efter att hyresavtalet har sagts upp.
Flyttstädning | |||
---|---|---|---|
När lägenheten lämnas över till ny hyresgäst ska den vara välstädad. Städa lägenheten så att du själv skulle känna dig välkommen att flytta in. Har du inte tid att städa bokar du en flyttstädning av en städfirma. Dammsug, torka golv, torka ur garderober och rengör målade ytor som fönsterkarmar, dörrkarmar och golvlister. Alla fönster ska tvättas på alla sidor och det ska vara rengjort bakom värmeelementen. Lägg lite extra tid på städningen av kök och badrum. Även vattenlås under handfat och diskho ska städas. Kök: Rengör spisen och ugnen. Dra även fram spisen genom att ta tag i kanterna och städa bakom spisen. Rengör köksfläkten och fläktfiltret. Kyl och frys ska avfrostas och rengöras. Köksskåpens in- och utsidor tvättas rena. Bänkar, kakel, kryddhylla och skärbrädor torkas rena. Badrum: Rensa golvbrunnen och rengör under eventuellt badkar. Rengör toalett, handfat, dusch och badkar. Tänk på att även torka av utsidan av toalettstolen och undersidan på handfatet. Putsa spegeln och torka ur badrumsskåp. Garage: Kanske har du garageplats där du förvarar saker till bilen. Städa och se efter så att inget blir kvarglömt. Grovsopor: Det blir ofta en del grovsopor vid flyttning. Ta reda på var du kan ställa dem. Om det inte finns ett rum för sopor i huset, kontakta din miljövärd för information. Utrustning: Om du gjort renoveringar i din lägenhet under din tid som hyresgäst hos oss så måste du i bland återställa lägenheten. Det gäller att allt som tillhör lägenheten måste sättas tillbaka på sin rätta plats. Till exempel dörrar, badrumsskåp, köksskåp och hatthylla. Digitalbox och brandvarnare tillhör lägenhetens utrustning och ska därför lämnas kvar när du flyttar. |
Lämna tillbaka nycklarna
När du flyttar från din lägenhet måste du lämna tillbaka alla nycklar, även de du själv har kopierat. Glöm inte bort tvättstugenycklar, förrådsnycklar eller andra nycklar du fått av oss. Nycklar som inte återlämnas debiteras. Nycklarna lämnas till ditt lokala områdeskontor senast klockan 12.00 första vardagen efter att ditt hyresavtal har upphört. Hyresgäster som bor på Donsö och Styrsö ska hämta/lämna in sina nycklar på Södra vägen 12.
Klicka här för att se adress och öppettider.