Fler sociala satsningar

Medborgarbudget

Familjebostäder samarbetar kring en medborgarbudget med andra aktörer i Lundby för att skapa engagemang och främja demokrati. Satsningen kallas Din idé och innebär att barn och vuxna kan komma med förslag på aktiviteter i området. Hyresgästerna i Lundby och alla som bor och verkar i området kan vara med och påverka vad 150 000 kr ska användas till och de vinnande förslagen genomförs under 2021. ”Din idé” är ett samarbete mellan skolan i Lundby, Göteborgs Stad, Stena Fastigheter, Fastighetsägarna Centrala Hisingen och Familjebostäder.

Konst i våra områden

Konst skapar många gånger ett stort mervärde för ett område. Den kan väcka tankar och idéer, man kan tycka att den är fin eller ful, den kan ge en karaktär åt en plats eller hus. Hos Familjebostäder finns allt mellan statyer, konstnärligt dekorerade entréer, muralmålningar på fasader till garagevägg för graffitti. I samband med ombyggnationer och nyproduktioner förhåller vi oss till Göteborgs Stads regel för 1 procent av produktionskostnad till konst.

Boinflytande

Det är viktigt för oss att berätta om våra planer och ge våra boende möjlighet att påverka innan allt är beslutat. Vi har metoder och verktyg för vår dialog, det handlar ofta om att vi kallar till möten, men utifrån vad frågan handlar om kan det också vara aktuellt med fokusgrupper, utställningar, att vi tar personlig kontakt, digitala enkäter. I samband med olika förändringar som ombyggnationer i lägenheter, gemensamma utrymmen, utemiljö har vi alltid en dialog med våra hyresgäster. Läs mer här: Renovering och ombyggnad.

Verksamhetsmedel

Verksamhetsmedel är pengar som lokala hyresgästföreningar kan söka för att kunna genomföra aktiviteter i sitt område, detta för att gynna boendeinflytandet. Den lokala föreningen arbetar för alla hyresgäster i området, inte bara för medlemmarna i Hyresgästföreningen. Alla i området kallas till ett bomöte för att diskutera vad ni vill göra i ditt område. Summan varierar i olika bostadsområden, beroende på vad hyresgästerna i aktuellt område sökt pengar till, men mellan en krona och högst 20 kronor per månad. Du som betalar verksamhetsmedel kommer att se beloppet på en särskild rad på kommande hyresavi.

Fixoteket

Fixoteket i Majorna träffas man för att laga, låna, byta och göra nytt av gammalt. I Fixotekets byteshörn kan du lämna in hela och rena kläder, köksgeråd, hemelektronik, mindre möbler och prydnadssaker, leksaker och sportartiklar som du inte längre behöver, och ta med dig något annat i utbyte. Man kan låna verktyg för att reparera och göra om sina saker på plats i Fixoteket, som till exempel kläder, möbler, hushållselektronik och cyklar. Här finns även ett Solidariskt Kylskåp (Solikyl) och i källaren hittar man Gratisbutiken i Majorna.