Fasadrenoveringar av våra landshövdingehus

I Majorna och Kungsladugård äger och förvaltar Familjebostäder många fastigheter som är av typen landshövdingehus. En kulturskatt för hela Göteborg. Här bor och lever människor i en unik miljö, vackra fina gamla hus i kombination med härliga gårdar som bjuder in till fin gemenskap grannar emellan.

Så nära originalet som möjligt
Ett landshövdingehus består av en våning i sten och två våningar i trä. En del är drygt 100 år, andra några år yngre. Gemensamt är dock att de behöver omvårdnad, inte minst träfasaderna. Familjebostäder har därför ett ständigt pågående arbete med att måla om och renovera fasader. Vi gör det varsamt, tillsammans med byggnadsantikvarier som hjälper oss med att bland annat ta fram originalfärger för fönster och fasader. Allt för att bevara husens karaktär på bästa sätt. För nuvarande hyresgäster, framtida och inte minst för alla andra göteborgare som trivs med att besöka stadsdelen.

Bara där det behövs
Fasadrenoveringarna är ett återkommande arbete och vi väljer de fastigheter som har behov av åtgärder. Vi ser att det är klimatvänligt att låta färg och material hålla hela sin livslängd och inte byta för tidigt. Ibland behöver vi byta rötskadat virke, men det som är friskt får vara kvar och leva lite till. Nästa år är det dags för andra kvarter…