Ny muralmålning och festival på Saturnusgatan

Skapad: 10 juli, 2018

Den 30 juni anordnade Familjebostäder en graffitifestival i Bergsjön tillsamman med Urban Konst. Det blev ett lyckat evenemang med flera hundra deltagare från hela stan. Ett av festivalens dragplåster var ”Rubin” som är uppvuxen i Bergsjön och som idag bor i New York där han har målat på flera berömda byggnader.

Bergsjön Urban Art är namnet på den nya festivalen med fokus på graffiti och gatukonst. Baksidan av P-huset på Saturnusgatan, det så kallade ”Bergsjöfamet”, är idag en av Sveriges största lagliga graffitiväggar. På festivalen anordnades det graffiti-workshop där alla som ville fick möjlighet att prova på att måla med sprayfärg på väggen.

Intill P-huset, på gaveln till ett av husen på Saturnusgatan, målade konstnären Tony ”Rubin” Sjöman en stor muralmålning som avslutades under festivaldagen. Rubin är en flitigt anlitad konstnär som bland annat målat i nya World Trade Center i New York. Om man är nyfiken på att se Rubins nya målning så är det bara att ta sig till Saturnusgatan 2 i Bergsjön och ta en titt.

– Att växa upp i betongen fick mig att vilja sätta färg på den. Jag har gjort muralmålningar på många håll i världen förutom just Bergsjön där allting en gång startade. Därför känns målningen på Saturnusgatan som den viktigaste jag har gjort hittills. Det är som att cirkeln sluts, säger Tony och pekar på cirkeln som syns till höger på sitt nymålade konstverk.

Inne i P-huset var det också fullt med aktiviteter. Det var bland annat ”graffjam” med flera kända graffitimålare, DJ:s spelade och det visades filmer om gatukonst från hela världen. Förhoppningen är att Bergsjöfamet och P-huset ska bli en plats för återkommande konstnärlig verksamhet framöver.

Tillbaka till årsarkivet