Fastighetsbox i entrén i stället för brevinkast

Skapad: 26 juli, 2017

postboxSverige och Finland är idag de enda länder i Europa som inte infört fastighetsboxar för postutdelning i anslutning till entrén. I Sverige finns inget lagkrav på fastighetsboxar även om det i nybyggnationer numera är standard. Hos Familjebostäder införs successivt fastighetsboxar i alltfler hus.

Vad är en fastighetsbox?
Det är en eller flera boxar som placeras i anslutning till entrén i flerfamiljshus. Istället för att brevbäraren delar ut posten i brevinkast har varje lägenhet ett eget fack i boxen som endast de har tillgång till.

Vilka är de störa fördelarna med fastighetsbox?
I och med digitaliseringen skickas inte lika mycket försändelser via post längre. Vi handlar dessutom på nätet som aldrig förr. En stor fördel är därför att större försändelser som annars inte går in i brevinkastet, får plats i fastighetsboxarna. En annan fördel är att postutdelningen blir skonsammare för brevbäraren som slipper springa i trapphus. Som boende kan du även välja en säkerhetsdörr som minskar brand- och inbrottsrisken, plus det blir tystare i lägenheten.

Vilka är nackdelarna med fastighetsbox?
I vissa fall kan det vara svårt för äldre och rörelsehindrade att ta sig till fastighetsboxen. Men är samtliga i hushållet över 80 år eller rörelsehindrade kan de fortfarande få dispens att få upp posten till sig. Och för de som har morgontidning heter lösningen ”tidningsklämma”, en klämma vid sidan av dörren där tidningen lämnas.

Här kan du läsa mer om fastighetsboxar.

Tillbaka till årsarkivet