Delad glädje är dubbel glädje

Skapad: 27 december, 2016

bio-kopiera

Låna, byta, få eller ge. Att äga saker tillsammans sparar både den egna plånboken och miljön. Vi har träffat Anna-Karin Hellman som tycker att livet blir både enklare och roligare om man delar.

På Majbacken har ni bland annat ett biorum tillsammans. Hur funkar det?
– Vem som helst kan boka och välja en film, sedan sätter man upp ett anslag och bjuder in. Det brukar komma fem till tio personer. Allt möjligt kan stå på repertoaren – thriller, drama och dokumentärer. Kul eftersom man ibland ser något man inte tänkt på själv, och efteråt finns det någon att diskutera filmen med.

Hela idén med att bo på Majbacken går ut på att dela med sig. Vad har ni mer gemensamt?
– Vi har bibliotek, gym, bilar, cyklar och en verkstad. Dessutom kan vi låna olika samlingsrum. Eftersom alla bor i små lägenheter är det bra att ha stora ytor gemensamt. Dessutom gör vi mycket tillsammans, vi har matlag och trädgårdsgrupper för att nämna något.

Varför är det så viktigt att dela?
– Vi behöver alla tänka på att våra resurser är ändliga och att använda och återanvända de saker som redan är producerade. Att dela skapar också nya möten och ger nya kontakter.

Finns det några nackdelar att ha mycket gemensamt?
– Egentligen inte, men när det finns många olika viljor måste också olika typer av beslut få ta tid. Det är bra eftersom vi lyssnar på varandra och lär av varandras argument.

Vad är det bästa med att bo på Majbacken?
– Att vi gör så mycket roligt tillsammans. I december har vi exempelvis en levande adventskalender. Klockan halv sex varje kväll knackar man på hos den som skrivit upp sig och som då ska framföra något kort. Det kan vara sång, musik, text eller något helt annat. Ska bli spännande!

Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #4 2016. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet