Skolbarns framtidsdrömmar skildras på filmduken

Skapad: 29 augusti, 2019

I höst är det premiär för Göteborg Film Festival Prisma, filmfestivalens nya festivalsatsning för barn och ungdomar. I samband med detta får fem skolor från olika stadsdelar i Göteborg möjligheten att visa hur de föreställer sig framtiden – med filmkameran som verktyg.

Skolorna kommer under hösten att få besök av filmpedagoger för att hjälpa dem skapa sina egna filmer. Där får de tolka temat framtiden helt fritt. Som startskott på Göteborg Film Festival Prisma (24-28 oktober) blir det stor galapremiär för filmerna. Direkt efter premiären är det vernissage då filmerna också kommer att visas för allmänheten i samband med en utställning på Stadsbiblioteket.

– Projektet känns superspännande då det kommer att visa hur nästa generations göteborgare ser på framtiden, såväl sin egen som samhällets, och extra roligt att det kommer bli tillgängligt för alla att ta del av deras röster. När vi gjort research och intervjuat deltagarna i projektet är det tydligt att synen på och drömmarna om framtiden skiljer sig märkbart åt beroende på var i staden de bor, säger Erika Olsson, projektledare, Göteborg Film Festival Prisma.

Projektet som heter Mitt Gbg: Framtiden är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Framtidenkoncernen. Med filmen som verktyg får barnen lära sig om filmskapande och möjligheten att berätta om sin värld och sin syn på framtiden.

– Barnen som växer upp i våra olika bostadsområden har oftast inte så stora möjligheter att mötas och lära känna varandra. I denna satsning kommer de bättre förstå hur andra barn som bor i samma stad, tänker och känner. Hela staden behöver bidra till att minska avstånden mellan oss som bor här. Och vad kan vara bättre än att låta barn mötas, lära känna varandra och bli trygga med att drömmarna kan se olika ut beroende var man bor, eller så kanske de inte gör det. Det ska bli spännande att se vad som kommer fram och jag hoppas att många göteborgare tar chansen att ta del av filmerna senare i höst, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder och representant för Framtidenkoncernen.

Läs mer om Göteborg Film Festival här 

 

 

Tillbaka till årsarkivet