Illustration över torg i nya Selma Stad med flera nya hus.

Selma stad

Området kring Selma Lagerlöfs Torg växer fram med nya bostäder, restauranger, butiker och kulturhus med bibliotek, en välbesökt fiskbutik, grönsaksaffär, apotek, optiker och andra verksamheter. Det gröna parkstråket med planteringar, lekplatser och umgängesytor breder samtidigt ut sig längs området.

Här finns det mesta för ett gott vardagsliv med förskolor och skolor på gångavstånd och fina lekplatser för små och stora barn. Vid torget finns även ett vård- och omsorgsboende samt vårdcentral. Här finns också konst på flera platser mellan husen och spännande träd och grönområden. Nya tennisbanor har nyss rustats upp i området och här finns en dansskola och många möjligheter till sport- och andra fritidsaktiviteter.

Framtiden Byggutveckling bygger två kvarter norr om själva torget för Familjebostäder. Här har vi sedan tidigare flera kvarter kring torget, bland annat det runda jubileumshuset. I anslutning till husen finns gröna gårdsmiljöer med sittplatser, lekutrustning och grillplats. Miljörum, cykelrum och barnvagnsrum finns också tillgängligt och nära.

De nya gatorna har namn som kommer från Selma Lagerlöfs litteratur som exempelvis Havssilvers Gränd, Charlotte Löwenskölds Gränd och Dunfins Gata.

Familjebostäder har även äldre bebyggelse i anslutning till torget, på Gåsagången och Lisa Sass gata.

På gångavstånd från Selma Lagerlöfs Torg finns en låg- och mellanstadieskola, en mellan- och högstadieskola och en högstadieskola, samt sex stycken förskolor i närområdet.

Två busslinjer går med täta turer till Brunnsparken på 10-15 minuter. Parkering finns i P-hus på Lisa Sass gata och i P-hus ovanför Hemköp.

Parkering finns i P-hus på Lisa Sass gata och i nybyggt P-hus ovanför Hemköp.

En grön stadsdel

Längs med hela området, från Backadalen till Akkas gata går parkstråket med spännande planteringar, bänkar för en stunds vila och roliga lekplatser.

På den stora gräsmattan i mitten av Gåsagångens tegelhus har vi planterat en trädpark med många spännande och unika trädarter och barnen i området har hjälpt till att plantera sommarängsblommor. Gården har tidigare upplevts som blåsig och dragig. Hyresgästerna önskade sig en mer användbar gård, med mer färg, rumslighet och insynsskydd.

De nya träden hjälper till att skapa rumslighet och förser oss med ekosystemtjänser. Det innebär exempelvis att de renar luften, ger skugga och hjälper till att jämna ut temperaturen. De minskar även vattenflödet under fuktiga perioder. Tillsammans med lekplatserna bildar träden roliga miljöer för barnen och deras familjer att vistas i.

Konst i Selma

I Selma stad finns mycket spännande utomhuskonst att upptäcka. Två av de senare verken är Max Ockborns En orolig kompis och En krävande kompis som finns placerade centralt på torget.

De är gjutna i aluminium och konstruerade efter förlagor som skapats av upphittat och återbrukat material. Skulpturerna är porträtt av personer som konstnären sett eller mött, ibland flera i en. Han hoppas att kompisarna kan umgås med de människor som använder torget och hålla dem sällskap, och att de som bor i området kan känna att skulpturerna vakar lite över dem.

Läs gärna mer på konstkartan: Göteborg Konst

Läs mer om Selma stad här.

Läs gärna vår artikel om om Selma stad här.


Lägenhetsfakta

Ytskikt

Alla rum har parkettgolv bortsett från en del av hallen där vi har valt klinker. Väggar och tak är målade i ljusa färger. Fönsterbänkarna är i vacker natursten.

kök

Köken är utrustade med ljusa skåpluckor, bänkskivor i laminat, diskbänk, kakel som stänkskydd och spis med häll. Förberett för diskmaskin.

badrum

Badrummen har klinker på golvet och väggar i kakel. Samtliga badrum har tvättmaskin och torktumlare.

Balkong och uteplats

Alla lägenheter har balkong eller uteplats. Innergården är grönskande med platser för att umgås och grilla.

De flesta hus har hiss. Ett av husen med inflyttning under 2024 saknar hiss. Här nås lägenheterna via en trappa och loftgång längs huset. Separat rullstolsförråd och barnvagnsförråd finns.

Fibernät för tv och bredband

Samtliga lägenheter är utrustade med Framtidens Bredband – ett höghastighetsnät med fiber där du kan välja tjänster inom bredband, tv och telefoni från ett flertal olika leverantörer. Lägenheten har tillgång till Framtidens Bredband – höghastighetsnät för bredband, tv och telefoni.

Lägenhetsskisser

Nils Holgerssons plats

Lägenhetsstorlek och kostnad

                           antal                  kvm                    månadshyra*  

1:or                    8                      35 – 38              7 378 kr – 8 134 kr

2:or                   8                      57 – 63              10 026 kr – 10 783 kr

3:or                   3                      70 – 99              11 918kr – 12 580 kr

4:or                   25                    70-76                12 769 kr – 14 377 kr

5:or                   12                    100-114            15 228 kr – 16 667 kr

* exkl varmvatten

Kortfakta
Byggstart: 2020
Uthyrning: 2021-2024
Inflyttning: 2021-2024
Område: Backa
Adress: Selma Lagerlöfs Torg
Arkitekt: T+E Arkitekter
Wahlström & Steijner Arkitekter (för programskedet)
Antal lägenheter: 238 stycken
Storlek: 1, 2, 3, 4 och 5 rum och kök