Konst och kultur i Tynnered

I området Tynnered finns ett antal konstverk och kulturaktiviteter.

Kultur

Här presenteras de kulturaktiviteter vi känner till i området Tynnered:

Biblioteket Opaltorget
Detta bibliotek har inriktat sig på barn. Här finns bland annat ”Kulturkuben” med kulturverksamhet för barn.

Communityorkester
Stråkorkester under ledning av konstnärlig ledare Ron Alvarez, dirigent på Göteborgs Symfoniker. Barnen mellan 6-16 år får låna instrument under delaktighet och aktiviteten är helt gratis.

Safirträdgården
Så här skriver Monika Tildevik som är initiativtagare till Safirträdgården: Trädgården har blivit en mötesplats där barn delar roliga och lärande stunder. Vuxna går ofta en annan väg för att kunna passera just genom trädgården. Monika tänkte från början bara ’städa upp’ på platsen som var både otrygg och nedskräpad.

Med tiden har det vuxit och permanenta inslag är nu bokskåpet där barn kan låna, lämna eller ta böcker, där finns fina planteringar med blommor, växter och ovanliga prydnadsdetaljer som skänkts. Trädgården har haft flera besök av förskolor, författare och barnbibliotek samt aktiviteter som maskerad, danskurs, städplockardag och disco. Trädgården ligger nära hållplatsen Briljantgatan.

Konst

Kvigorna Opalgatan – av Anna-Karin Liedberg 2008
När gårdarna skulle rustas upp 2008 anlitades skulptör, Anna-Karin Liedberg. Uppdraget var att skapa skulpturer som talade till både vuxna och barn och vara i hållbart material. Att det blev just kvigor beror på att kossor ligger Anna-Karin som själv är uppvuxen på mjölkgård varmt om hjärtat. De inger mycket värme och trygghet. Dessa djur hade en så självklar plats i just denna miljö på de stora gröna gräsytorna. Innan hyreshusen byggdes har det funnits betande kor i omgivningen.

De är infärgade med bland annat oxidrött pigment och vit marmorsand och är i skala 1:1

Räven, björnen och mården – av Per Agelli 1998
När Per Agelli 1998 fick uppdraget att skapa något till Kastanjeallén såg han hela platsen som ett konstverk. Figurerna som skapades är tänkta att liksom befolka allén som man kan se osm en skog. Längst fram vid torget fick räven stå som en skogsvaktare. Han liksom spejar över torget och ser och hör alla som närmar sig. Lite längre in placerades den stora, tunga och trygga björnen som lite stillsamt reflekterar över alla som passerar. Längre in i skogen syns det snabba mårddjuret flimra förbi som en mörk skugga. De tre fick representera det vilda i kastanjeskogen.

Räven är utförd i bohusgranit från Hallinden
Björnen ar i grå bohusgranit från Ävja
Mården är utav skånsk diabas

Kycklingmamma – av Per Agelli 2008
Lekplatsen vi Grevegårdsvägen 40-60 skulle renoveras 2008, då fick Per Agelli uppdraget att göra något speciellt på platsen. Han plockade inspiration från alla barn som lekte där och föreställde sig dem som en flock kycklingar runt sin mamma. En figur där man kan söka skydd eller gömma sin under vingarna.

Kycklingmamman är utförd i grå bohusgranit från Tossene.

Sken – av Aleksandra Stratimirovic, 2021
Visionen var att skapa ett platsspecifikt och dynamiskt ljuskonstverk för de boende i området. SKEN kommer till liv när du passerar genom tunneln och skapar en trygg, lugn och skön upplevelse.

Graffitimålningar i gårdsentréer
När nybyggnationen av de röda husen på Grevegårdsvägen skulle byggas så fanns det utrymme i projektet att göra en social aktivitet med ungdomar. Sex ungdomar anställdes för uppdraget som sommarjobb. Under konstnärlig ledning av Mikael Rickman skapades stora tavlor som pryder väggarna i de stora entréerna på Grevegårdsvägen.

Konstnärer:
Abdou Darbo
Amal Abdallah
Asli Yussuf
Grace Lindström
Maria Spändbåge
Yasin Hassan