Kustgatan – renovering med sikte på gemenskap och digitalisering

På innergården finns en skön plats där du kan umgås med dina grannar.

På Kustgatan 3 har vi renoverat för att skapa ett hållbart och smart boende med gemenskap. Sammanlagt fräschade vi upp 42 lägenheter, där 23 av dem blev trygghetsboenden för dig som är 70+. Vi byggde också en ny tvättstuga, cykellounge, gemensamhetslokal och en mysig gård när du kan umgås med dina grannar.

Under renoveringen satte vi upp solceller på taket. Elen som genereras härifrån går direkt till ditt boende och ingår i din hyra, så du behöver inte teckna ett privat abonnemang.

Små kvadratsmarta lägenheter

Parallellt byggde vi 44 helt nya lägenheter i de två nedersta våningsplanen och nu består huset av 143 små smarta lägenheter med öppen planlösning och avskilt sovrum. Storlekarna varierar från ettor på ca 25 kvm upp till tvåor på omkring 48 kvm, där flera bostäder numer är trygghetsboende.

När vi ändå renoverade passade vi på att sätta upp bra belysning runt hela fastigheten och installerade ett digitalt passersystem med utökat skalskydd för att skapa extra trygghet och säkerhet. Här hittar du en kort instruktionsfilm över hur de digitala passersystemen fungerar.

Naturliga träffpunkter

Vi gillar när grannarna trivs tillsammans. Därför byggde vi naturliga mötesplatser både inomhus och utomhus där ni kan umgås. Som hyresgäst på Kustgatan 3 får du tillgång till husets gemensamhetslokal, dessutom finns en ny lummig innergård med sittplatser.

Framöver finns det möjlighet att utveckla konceptet, så att ni eventuellt kan låna lokalen för att anordna olika aktiviteter tillsammans som julbak eller matlagningskvällar. Kanske hittar du din nya bästa vän här!

Återbruk

Återbruk är också centralt vid renoveringen på Kustgatan. Gårdsmöbler tillverkade av de gamla fasaderna och en lägenhet som är renoverad med återbrukat material, vilket är Sveriges första helt återbrukade lägenhet. Vi har återanvänt produkter från lokalerna och använt dem i de nya gemensamhetsutrymmena. I dessa utrymmen är 50 procent av byggmaterialet återbrukat och den lösa inredningen är återbrukad till 100 procent.

Läs mer om våra återbrukade möbler

Läs mer om vår återbrukade lägenhet


Digital testarena för enklare vardag

Som hyresgäst på Kustgatan deltar du i att utforska framtidens boende! Här testar och utvärderar vi digitala tjänster och hållbara lösningar som kan öka trivsel och trygghet, och samtidigt bidra till en smartare och mer hållbar fastighet.

På kustgatan testar vi just nu:

  • Digitala lås som minskar risken för borttappade nycklar och obehöriga i byggnaden.
  • Digital informationsskärm som underlättar kommunikationen från oss till dig.
  • Skåp för matleveranser som gör matinköp smidigare och hemleveranser enklare.
  • Återanvändning av vatten och minskade utsläpp av mikroplaster i alla tvättstugor.
  • Ljudbaserat trygghetssystem som kan upptäcka till exempel skadegörelse och larma Familjebostäder.

Läs mer om digitaliseringen på Kustgatan: Ett smart, digitalt och hållbart boende

Styr själv dina utgifter för varmvatten och el med IMD!

Under renoveringen installerade vi Individuell Mätning och Debitering (IMD) i hela fastigheten för att mäta hur mycket varmvatten och el du använder. Det betyder att du själv kan påverka dina kostnader och slipper betala för mer än du förbrukar varje månad. På hyresavin ser du hur mycket användningen påverkar din boendekostnad uppåt eller nedåt. Undersökningar visar att individuell mätning leder till en minskad användning på mellan 15 och 30 procent, till fördel för både din plånbok och klimatet.

Du som flyttar in

Eftersom användningen av varmvatten debiteras två månader i efterskott, betalar du som nyinflyttad endast enligt standardvärdet de två första månaderna. Den första avräkningen kommer alltså först på din tredje hyresavi. Under Hemma hos på vår webbplats, kan du logga in för att löpande se din användning. Här får du också bra tips om hur du kan spara vatten och annan nyttig information kring ditt boende.

Hur sätts priset?

Avgiften för varmvatten och el fastställs en gång per år utifrån underlag från Göteborg Vatten och Göteborg Energi. Standardvärden för hur mycket varmvatten och el som ingår i hyran bestäms utifrån antal rum i lägenheten:

Om du använder mer än standardförbrukningen betalar du för den mängd som överstiger standardvärdet. Använder du mindre betalar du förstås också mindre och hyran sänks med motsvarande belopp.

Läs mer om IMD

Parkera cykeln säkert och låna en lastcykel

I fastigheten finns ett rymligt cykelrum där du tryggt låser fast cykeln när du inte behöver den. Det finns även cykelpump och arbetsbord om du behöver meka, och du har möjlighet att tvätta av din cykel precis utanför. Du som har elcykel kan dessutom ladda batteriet i ett låst skåp. Till varje lägenhet ingår en egen cykelplats.

Området har goda kommunikationer med kollektivtrafik och bra cykelvägar till Slottsskogen, havet och in till stan. För att göra det enklare att storhandla eller åka iväg på en utflykt utan bil, får du som bor på Kustgatan 3 tillgång till en lastcykelpool som du bokar via en app. Det är kostnadsfritt att gå med i poolen och hyran för första timmen är gratis. Därefter tillkommer en lägre timkostnad.