Alla nyheter 02 October 2023

Möbler av återbrukat byggnadsmaterial

Josephina Wilson, projektutvecklare på Familjebostäder.

Visste du att mycket av inredningen på Kustgatan är återbrukad, både i gemensamhetslokalen, entrén och utemöbler? Flera av möblerna är specialdesignade för vårt återbruksprojekt på Kustgatan 3 och tillverkade av byggavfall från huset under renoveringen.

Kustgatan 3 var tidigare en byggnad som fungerade som ungkarlshotell och senare användes som socialkontor. I samband med ombyggnationen av lokalerna till bostäder och gemensamma ytor valde Familjebostäder att återanvända materialen i stället för att kasta dem.  

-Med möblerna vill vi berätta historien om husets material och renoveringen. Vi vill skapa något vackert och användbart av material som vanligen anses som fula eller avfall. Samtidigt som vi gör nytta för klimatet då sten, betong och metall är de material som har störst Co2 påverkan. I det här projektet har vi utforskat möjligheterna att tillvarata restprodukterna från en rivning, säger Josephina Wilson, projektutvecklare på Familjebostäder. 

 Flera yrkesgrupper har varit inblandade i framställningen av möblerna, allt från en stenkonstnär till byggentreprenörer. Materialet som används har främst kommit från sjöstenselement från fasaden, borrkärnor från bjälklag och solavskärmningslameller i metall.

Nu kan Kustgatan 3 stoltsera med vackra möbler, bland annat sittbänkar, bord och en lampa. Ingen som inte vet om det skulle kunna tro att de är byggda av rivningsmaterial.

Snart kommer våra hyresgäster kunna läsa om hur möblerna blev till genom QR-koder vid varje möbel.

Läs mer om vår återbrukade lägenhet på Kustgatan.

Nedan kan du se vår film om Kustgatan.

Bänkarna innanför entrén

Soffbord