Alla nyheter 18 April 2023

Vi vill ge unga en bra start i arbetslivet

För oss på Familjebostäder är det viktigt att kunna erbjuda ungdomar en bra start i arbetslivet. När vi för sex år sedan, 2017, behövde personal till en lokal insats i Tynnered om matsortering, anställde vi ungdomar som var boende i området. Som miljöinformatörer fick de ansvara för planering och bemanning själva.

Ungdomarna fick en utbildning av Kretslopp och vatten och därefter bestod arbetet i att knacka på alla Familjebostäders dörrar i Tynnered och informera om hur man på bästa sätt sorterar sina sopor. När man är 16-17 år kan det vara en utmanande uppgift att knacka på hos främlingar. Det krävs mod. Men ungdomarna klarade jobbet galant.

Anna Chau som var en av ungdomarna berättar;

-I början var det väldigt ovant att ringa på dörren till främlingar. Eter hand anpassade vi oss och kände oss mer bekväma.

Maria Spändbåge, som var en av miljöinformatörerna, är också positiv till insatsen som gav henne ett tidigt jobb;-Det var roligt att få se så mycket mer av området man bodde i. Jag var nog lite nervös i början men det var väldigt kul att få träffa andra boende i området.

Salma Abdale som var yngst av ungdomarna som arbetade med detta, har hunnit med både körkort, gymnasium och flera extra jobb. I höst ska hon börja läsa något socialt eller kriminologi.- Arbetet som miljöinformatör har gett mig bra erfarenheter och minnen för livet. Det var mitt första jobb, det var kul att komma runt i området, att jobba med sina kompisar och att få ha frihet under ansvar.

Alla tre ungdomarna gick vidare till universitet och högskola direkt efter gymnasiet och parallellt har de fortsatt ha extrajobb för att försörja sig.

Anna läser idag till Civilekonom i Borås, hennes drömjobb har pendlat mellan frisör, apotekare och nu har hon landat i ett arbete som ekonom på en stor revisorsbyrå i Göteborg. Hon är försigkommen och sökte jobbet drömjobbet direkt hon såg jobbannonsen, även om det var ett halvår kvar till skolan slutade. Hon tror att det tidiga jobbet hon hade som miljöinformatör har hjälpt henne att våga ta för sig.

Maria läser till tandläkare och bor i Umeå. Den viktigaste erfarenheten som Maria tycker att hon har fått med sig från tiden som miljöinformatör är att alla människor man möter behandlar en olika, så man behöver anpassa sig själv för att kunna kommunicera på bästa sätt med andra. Jag blev bättre på att kommunicera i olika situationer.

Anna Hultsbo som ansvarade för insatsen har vid flertalet tillfällen fått äran att vara referens när ungdomarna sökt olika extra jobb.- Vi är stolta över att få ha varit en del av ungdomarnas utveckling och framgång.

Samtliga ungdomar har råkat ut för val av arbeten och skolor som varit mindre lyckade. Men när de har med sig kunskaper och erfarenhet från tidigare sysselsättningar så blir motgångar lättare att ta sig igenom.

De är alla väldigt positiva om framtiden och planerar vidareutbildningar, karriärlyft och familjeliv.

Avslutningsvis berättar Anna att hon blir glad när hon hälsar på hos sina föräldrar och ser att det sitter lappar om sommarjobb för ungdomar i trapphuset.

– Det är ett jättebra initiativ att erbjuda ungdomar ett första jobb i sin hemmiljö!