Alla nyheter 13 January 2022

Vår fastighet på Penninggatan 2 har blivit fotomodell

Håkan Bewert hade sin parkering på bekvämt avstånd, några tiotal meter från sin bostad på Penninggatan, när Familjebostäder meddelade att de skulle bygga en ny fastighet på platsen. Först blev han irriterad men snart såg han det istället som en möjlighet till ett nytt fotoprojekt – ett hus blir till – som nu ställs ut på Högsbo bibliotek.

Till vardags arbetar Håkan på reservdelslagret på Volvo men fotograferingen har funnits med honom sedan 5-årsåldern.

– Jag fick min första kamera, en gammal Kodak Brownie, av min pappa. Det är en fyrkantig låda med rullfilm där blixten för lampor byts efter varje gång, jag har faktiskt kvar den fortfarande, berättar Håkan

Ett år från start till inflytt
Första fotot på platsen knäppte han av i början av mars 2020 när grävmaskinen tog sin första tugga av asfalten på parkeringarna. Sedan har han följt projektet från sitt köksfönster och varit ute och fotograferat utvecklingen med jämna mellanrum. Den här gången har Kodak Brownien fått stå kvar i hyllan; istället är fotona tagna med en modern Pentax K3 och två olika objektiv.

Bild på ett bostadshus som håller på att byggas

Foto: Håkan Bewert

-Det var fascinerande att se hur snabbt huset växte fram och de bygger ju inte som jag hade tänkt mig. Jag trodde de skulle gjuta mer men det kom färdiga moduler som monterades på plats, säger Håkan.

Bild har lagts till bild och husmodul till husmoduI, och april 2021 var det dags för de nya hyresgästerna att flytta in.

– Först trodde vi att det skulle bli väldigt trångt, mörkt och mycket insyn när ett nio-våningshus skulle växa upp precis utanför våra fönster, men det blev mycket bättre än vi trodde, säger Håkan.

Bild på en uppförsbacke med ett bostadshus som skymtas bakom träden

Foto: Håkan Bewert

Utställningen på Högsbo Bibliotek pågår till 29 januari.

Hur gick det för Håkans bil?
Om du undrar hur det gått med Håkans parkering, nu när det bor människor istället för bilar på Penninggatan 2, så har det löst sig väldigt bra. Idag har han en ny P-plats på gatan bredvid.  

Bild på Håkan Bewert framför en ytterdörr

Fotografen Håkan Bewert utanför huset på Penninggatan 2, som nu står där han tidigare hade sin parkering. Foto: Carola Weidenholm