Alla nyheter 02 november 2023

Utejobb på höstlovet

Knut Alstam och Thea Novak är några av de gymnasieelever som jobbat hos Familjebostäder på höstlovet.

Under höstlovet har Familjebostäder tagit emot närmare 40 gymnasieungdomar som fått hjälpa till med fastighetsskötsel och utemiljö runt om i några av våra områden.

Via Göteborgs Stad har våra områden Styrsö/Donsö, Kungsladugård, Bergsjön och Tynnered tagit emot gymnasieungdomar under höstlovet.

Kippan i Kungsladugård

Här har de under handledning fått hjälpa till i verksamheten.  För några är detta deras första jobb medan andra varit med förut.

– Jag har jobbat på påsklovet och sommarlovet förut, på äldreboende och skola, berättar Jonathan Rajwan, som till vardags läser samhällsprogrammet på gymnasiet.

Tillsammans med Thea Novak och Knut Alstam, så tillbringar han en av sina jobbdagar vid Klippan i Kungsladugård med att räfsa och blåsa löv. Här finns flera stora träd som snabbt fäller sina gula löv över gården, dessa kalla höstdagar.

Slitsamt men skönt

– Det är lite slitsamt men skönt att få det gjort, säger Jonathan som drömmer om att jobba inomhus i värmen i framtiden, kanske som bibliotekarie.

Här i Kungsladugård handleder miljövärdarna ungdomarna, som alla bor i närområdet.

– Det är ett kul gäng här och de verkar ha bra gemenskap, säger Thea Novak, som läser naturvetenskapligt program och drömmer om att läsa medicin eller kanske jobba som brandman.

– Det är mysigt att få göra fint på gårdarna.

Kul med lövblås

Knut Alstam tycker inte att något varit tråkigt under veckan när han hunnit hjälpa till med att ta undan utemöbler, plantera växter och kratta löv.

– Det är kul med lövblås, säger Knut som annars pluggar bild och media på gymnasiet och gör sitt första feriejobb på Familjebostäder.