Alla nyheter 27 November 2023

Tänk på brandsäkerhet i december

Varje år den 1 december firas Brandvarnardagen. Detta för att öka medvetenheten om vikten av brandsäkerhet i våra hem och fungerande brandvarnare.

En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Den 1 december uppmärksammas Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar.

Så testar du din brandvarnare
För att säkerställa att brandvarnaren fungerar som den ska, tryck på testknappen. Detta kommer att genomföra en fullständig kontroll av brandvarnarens funktioner, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte reagerar när du trycker på testknappen kan det vara ett tecken på att batteriet är slut och behöver bytas. Om batteribyte inte löser problemet rekommenderas det hela brandvarnaren byts ut. När det är dags att byta batteri kommer brandvarnaren att avge en kort signal ungefär en gång per minut. Det är en bra idé att ha ett extra batteri tillgängligt hemma så att du kan byta ut det omedelbart när det behövs.

Läs mer om brandsäkerhet