Alla nyheter 10 november 2023

Närproducerad höstmedicin

Malin Goldkuhl tappar upp honungen, som hämtats in från kuporna och slungats, innan den tappas på burk. Miljövärd Marcus Karlsson delar ut honungsburkarna till hyresgäster vid Hellstedtsgatan i Majorna.

Som en del i vårt hållbarhetsarbete har vi placerat ut bikupor i flera av våra bostadsområden. När hösten kommer så slungas honungen och tappas på burk.

– Det har blivit lite av en tradition på hösten att dela ut honungsburkar till hyresgästerna säger Familjebostäders miljövärd Marcus Karlsson.

En oktoberkväll står han utanför ett av husen på Hellstedtsgatan i Majorna för att dela ut burkar från ”årets skörd” tillsammans med en kopp kaffe. Kupan på baksidan har gett nästan 150 burkar, som fått en etikett designad av Marcus själv med Hellstedtshonung.

Professionella biodlare

I Majorna och även i Högsbo har vi tagit hjälp av riktiga biodlarproffs ifrån Stadskupan, som sköter kuporna och slungar honungen. De är experter på att hitta bra lägen för bina även mitt i stan.

– Vi tar hänsyn till många aspekter, som belysning och exponering, förklarar Malin Goldkuhl, som är VD och biodlare på Stadskupan.
– Vi brukar säga att vi skyddar bin från människor även om man ibland tänker tvärtom.

Olika karaktär från olika kupor

Men blir verkligen honung som görs i stan god?
– Den var jättegod förra året, hoppas den är lika bra i år, säger en av hyresgästerna på Hellstedtsgatan och Marcus intygar att honungen h an delar ut håller måttet även i år.

Dock var årets skörd inte lika stor på grund av brist på sol och värme i juli och augusti.
Smak, färg och kvalitet på honung beror på vilka blommor bina samlar in nektar och pollen ifrån, vilket syns på burkarna från Familjebostäders olika områden som har lite olika färg och även smaken kan skilja sig åt.

Kur mot hosta och förkylning

Att äta honung från närområdet sägs även vara extra bra. Honung är slemlösande och är en gammal huskur mot hosta och sägs lindra förkylning. Ta en till två teskedar vid besvär eller rör ut honungen i te. Den lär även ha en avkopplande effekt.

Familjebostäders honungskupor från norr till söder