Alla nyheter 04 November 2022

Hyr ut bilen till grannen

I Tynnered är vi på Familjebostäder med i ett pilotprojekt om privat bildelning och söker nu hyresgäster som vill hyra ut sin bil.

Tillsammans med hela Framtidenkoncernen arbetar vi mycket med att skapa förutsättningar för våra hyresgäster att resa mer hållbart. Vi vill hjälpa till att mer attraktivt att vilja cykla, gå eller åka kollektivt, men också att dela fordon. I Tynnered där vi har ungefär 1 600 lägenheter, pågår just nu ett pilotprojekt gällande privat bildelning som heter peer to peer.

Karin Hagberg hållbarhetsansvarig hos oss på Familjebostäder menar på att en bil står ofta still till 90 procent av tiden, varför då inte dela den med sin granne och samtidigt tjäna pengar? Det finns många som har behov av att äga en egen bil, men som utifrån ett miljöperspektiv känner att det är dumt att den står still så mycket.

Fördelar med att hyra en annans bil är att det oftast billigare än en bilpool. När vi tittat på andra områden där det redan finns många som hyr ut, är det ofta dem som väljer att hyra samma bil/bilar varje gång. På så sätt stärks också gemenskapen i området.

Självklart ska det vara tryggt att hyra ut! GoMore är en Skandinavisk portal för bland annat bildelning och är mellanhand i uthyrningen.
– Du ger inte bara nyckeln till din granne, utan uthyrningen sköts via en aktör som tar hand om försäkring och betalning. När uthyrningen kan börja beror helt på om det finns personer som nappar på att hyra ut sin bil men vi hoppas på att kunna starta till våren, säger Karin.

Projektet som ska främja privat biluthyrning ägs av mobiltetskonsultbyrån Koucky & Partners och har fått finansiering av Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet. Familjebostäder och GoMore är partners i projektet.