Varmt och skönt inomhus

Skapad: 25 oktober, 2015

Hösten är här och det blir kyligare temperaturer. Det innebär att det är tid för elementen att sättas igång. Under hösten och vintern får vi många frågor om innetemperaturen. Nedan tipsar vi om vad du kan göra för att ha varmt och skönt inomhus.

Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. I våra lägenheter ska temperaturen vara från 20 grader. Om temperaturen plötsligt blir lägre än vanligt i din lägenhet kan det bero på kraftigt väderomslag. Då hinner inte alltid värmesystemet värma upp i samma takt som temperaturen faller utomhus. För att mäta temperaturen i lägenheten – håll termometern en meter från yttervägg och på en meters höjd från golvet.

Tips

  • När elementet är på ska det vara varmt på övre delen och kallare nedtill. Känns elementet tvärtom varmare på nedre delen och kallare på den övre kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet att cirkulera.
  • Ställ inte soffa eller säng nära elementen. Möbler framför element hindrar värmen från att spridas i rummet.
  • Låt inte fönster och balkongdörr stå öppna hela dagen. Kalluft kyler ner lägenheten och uppvärmningen drar energi. Vädra istället snabbt i 5 minuter genom korsdrag.
  • Dra ner rullgardinen eller persiennen när du ska sova. De kan ge en isolerande effekt och hålla värmen i rummet.
  • Fönsterventilerna ska vara öppna för att den uppvärmda luften ska kunna cirkulera i lägenheten.
  • Tänk på att gardiner som hänger framför elementen kan göra att termostaten känner av en högre temperatur än det är i rummet. Då kan värmen slås av. Elementet stängs av när luften i rummet är 21 grader.
  • Under den kallare delen av året är normalt att behöva klä på sig lite extra även inne. Varma sockor och en varm tröja är bra att ha, särskilt om man sitter stilla mycket eller har lätt för att frysa.
  • Om du har kontrollerat allt och det fortfarande är kallt i lägenheten, gör en serviceanmälan på HemmaHos eller ring kundservice på 031-731 67 00

    Tillbaka till årsarkivet