Ungas bostadsdrömmar förverkligas i Bergsjön

Skapad: 29 oktober, 2018

I förra veckan var det äntligen dags för spadtag på Merkuriusgatan i Bergsjön. Totalt bygger vi 87 hyresrätter, det kommer att bli ettor och fyror och allt däremellan. Genom att samarbeta med jagvillhabostad.nu har Familjebostäder fått hjälp att planera 12 yteffektiva lägenheter som utformas utifrån de ungas behov och önskemål.

Husen beräknas bli färdiga för inflyttning 2020 och uthyrningen börjar nästa år. Här kommer hyresgästerna kunna njuta av både natur och kultur med strövområden och det nya kulturhuset inom promenadavstånd. Samtidigt är det nära till kollektivtrafik, butiker och service.

– Vi har haft en mycket givande dialog med unga vuxna, både från Bergsjön och andra delar av Göteborg. Förutom att utforma lägenheter och gårdar tillsammans har vi lärt oss av varandra och byggt upp en kunskap som inte fanns innan, berättar Karin Jaxmark, marknadsstrateg på Familjebostäder.

Bostadskonceptet har utvecklats av en grupp unga vuxna från 18 till 30 år som har träffat exempelvis arkitekter och landskapsplanerare. Med stort engagemang har de bidragit med sina idéer och de har samtidigt fått bekanta sig med olika yrkesroller som behövs i ett byggprojekt. Några kanske till och med har blivit inspirerade till ett framtida yrkesval.

– Vår förhoppning är att de ska vilja bo här nu och så småningom kanske själva bli stadsplanerare eller förvaltare hos Familjebostäder, tillägger Karin Jaxmark.

– Det är jättecoolt att Familjebostäder tillsammans med jagvillhabostad.nu har haft en dialog med unga i Bergsjön. Här behövs bostäder för unga, som har det svårast att komma in på bostadsmarknaden. Om jag fick önska fritt, skulle jag gärna bo i det huset som vi har varit med om att utforma, helst i ettan på tredje våningen i norrläge, säger Andrzej Ahlenstein som är en av deltagarna i dialogen inför planeringen av byggnation av Familjebostäders hyresrätter på Merkuriusgatan.

Bostäderna på Merkuriusgatan ingår i BoStad 2021 som är ett samverkansprojekt mellan olika byggaktörer och Göteborgs Stad. Satsningen innebär att 7 000 bostäder, utöver ordinarie bostadsproduktion, ska vara färdigställda till och med år 2021.

Tillbaka till årsarkivet