Trygghetsskapande åtgärder har gett resultat

Skapad: 29 maj, 2018

Sedan årsskiftet har det riggats upp kameror i området kring Rymdtorget och trygghetsvärdar har anlitats, detta för att minska brottslighet och öka tryggheten i Bergsjön. Polisen rapporterade nyligen att brottsligheten minskat med nästan hälften i närheten av Rymdtorget sedan kamerorna kom upp.

– Det är mycket glädjande, men det är troligtvis andra saker som samverkar också. Restaurangen här vid Rymdtorget som serverade alkohol har varit stängd i ett par månader och vi har sedan i oktober haft en ganska omfattande väktarinsats i området. Vi har även förbättrat all belysning på och omkring Rymdtorget. Dessutom har vi precis kommit igång med våra trygghetsvärdar som visar sig på plats, säger distriktschef Jonas Ward.

Sedan mitten av april har Familjebostäder, tillsammans med systerbolagen Bostadsbolaget och Poseidon, anställt 24 stycken trygghetsvärdar, varav sex stycken i Bergsjön.

– Grunduppdraget är att de ska vara närvarande, relationsbyggande och gränssättande vuxna. De blir vår ”förlängda arm” på kvällar och helger, förklarar Jonas Ward.

Trygghetsvärdarna går aldrig ensamma, bemanningen är satt om tre, men på fredagar ska de gå i en grupp om fyra eftersom det oftast är mest att göra då. De rör sig mellan husen, i tvättstugor och miljörum, överallt så långt de hinner med. Dessutom är det ett särskilt fokus på att möta yngre barn mellan åtta och tolv år.

– I den åldern finns en stor chans att kunna bygga goda relationer med dem och deras föräldrar, vilket kommer vara av stort värde när barnen blir några år äldre, berättar Jonas.

Här skriver även SVT Nyheter om den minskade brottsligheten i Bergsjön

Tillbaka till årsarkivet