Struntar i bil och tar sig runt på cykel

Skapad: 6 juli, 2017

Tarja Lavar med sina hundar i cykelkorgen.

Bättre hälsa, mindre avgaser och buller, bra för plånboken och inte minst så mycket trevligare stadsmiljö. Cykeln verkar vara lösningen på många problem. Tarja Laver är en av många hyresgäster i Familjebostäder som struntar i bil och tar sig runt på cykel i stället.

Går det verkligen att cykla med hundar?
– Ja! De älskar att åka cykel så länge det inte regnar, och de väger bara tre kilo styck. Jag är nog lite känd här i Fjällbo Park som tanten med rosa cykeln och vovvarna. Två sitter fram i en korg med en handduk i botten och två på sidan därbak i en annan korg. Fast Disa, mamman, vill gärna ställa sig upp så henne får jag koppla fast. Hon har lite jakthund i sig och en gång fick hon syn på en hare och hoppade ur.

Vart cyklar ni?
– Jag jobbar inom äldreomsorgen och tar med mig hundarna till jobbet. De är inte utbildade vårdhundar men mycket erfarna och de gamla tycker så mycket om dem. Hundarna låter sig bli klappade och kramade och gör sådan nytta. Villkorsfri kärlek, brukar jag kalla det.

Hurdan är din cykelväg till jobbet?
– Dit är det uppförsbacke hela vägen. Det tar ungefär en halvtimma och kan bli lite tungt och varmt om somrarna, men på vintrarna när det är mörkt får cykelturen mig alltid att piggna till. Jag cyklar för det mesta, förutom när det är halt – jag är lite rädd för att få sladd.

Cyklar du även när du inte ska jobba?
– Ja, jag har ingen bil och det är inte så bra kommunikationer häromkring. Jag brukar cykla till Allum och handla, men mest tycker jag om att cykla in till stan i sakta mak. Mitt ex hade alltid bråttom men jag cyklar långsamt och njuter av friheten att få vara utomhus och se mig omkring.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #2 2017. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet