Garaget på Saturnusgatan blir en öppen ateljé

Skapad: 24 maj, 2019

Den mexikanska konstnärsduon Himed&Reyben gästar Bergsjön denna vecka. De har tidigare deltagit i Hammarkullen Urban Art 2017 och nu är de tillbaka i Sverige. Under en vecka förvandlar de Familjebostäders oanvända garage på Saturnusgatan till en öppen ateljé där alla som vill kan delta i ett gemensamt konstprojekt.

Himed&Reybens konst är starkt influerad av den mexikanska muralismen och har utvecklats inom den latinamerikanska street art- och graffitiscenen. De använder sig av stenciler för att skapa massiva konstverk på fasader i stadsrummet.

– Stenciler handlar oftast om att kunna propagera ett och samma motiv flera gånger. Det handlar om att göra det snabbt och utan hjälp – men Himed&Reyben gör motsatsen. Deras stenciler tar tid och är monumentala, vilket kräver hjälp av andra för att kunna slutföras. Dessutom används de endast en gång för att sedan förstöras, berättar Daniel Terres, projektledare för Urban Konst, som är en del av Göteborgs konsthall.

Under måndagen arbetade Himed&Reyben tillsammans med besökare för att bestämma hur verket skulle se ut. Därefter har de arbetat med att skriva ut och färdigställa stencilen. Under helgen kommer de att arbeta med att börja måla verket på Saturnusgaraget.

Parallellt med Himed&Reybens arbete är garaget öppet för alla som vill att jobba med sitt eget verk. Jon Rundgren är en av dem som besökt garaget för att måla.

– Jag har en tanke med betongpålarna här i garaget. Jag har gjort en slags totempåle på en av dem. Om man gör det på alla kan det skapa en häftig bild av att garaget vilar på totempålar. Men vi får se om jag hinner klart innan de stänger för dagen, berättar Jon.

           

Himed&Reyben är kvar till måndagen den 27 maj och garaget har öppet alla dagar, med undantag för 25 maj. Läs mer på Facebookevenemanget.

År 2017 valde Familjebostäder att göra en 650 kvadratmeter stor graffitivägg laglig på baksidan av Saturnusgatans parkeringhus. Platsen har använts av graffitimålare sedan sen 80-talet och är idag en av Sveriges största lagliga graffitiväggar, även kallad Bergsjöfamet.

Under sommaren anordnar Familjebostäder en rad aktiviteter i garaget i samarbete med lokala aktörer, bland annat workshops och öppna träningar med DJ:s i garaget.

 

 

Tillbaka till årsarkivet