Premiär för tvättstugor med avjoniserat vatten

Skapad: 3 december, 2018

Särskild tvätteknik som använder avjoniserat vatten gör det möjligt att tvätta rent med kallt vatten och utan tvättmedel. Samtidigt som Familjebostäder bygger nya bostäder i Tynnered skapar vi nya gårdsmiljöer och hypermoderna tvättstugor på gårdarna.

När vi frågade hyresgästerna vad de ville ha hamnade nya tvättstugor högt på önskelistan. Via samrådsgrupper och öppet hus-kvällar växte bland annat miljöhänsyn fram som ett tydligt önskemål för de nya tvättstugorna. Även starka dofter från olika tvätt- och sköljmedel diskuterades flitigt.

– Jag var med i planeringsarbetet och är nöjd med hur det har blivit – lyxigt , bekvämt och framför allt så mycket renare. Nu slipper man söl och spill från andras tvätt- och sköljmedel, berättar Stefan Skog som är hyresgäst hos Familjebostäder i Grevegården.

– Tack vare engagemang från våra hyresgäster har vi tagit stora kliv och är det första allmännyttiga bostadsföretaget i Sverige att bygga nya tvättstugor med tvättmaskiner som tvättar med avjoniserat vatten, säger Anna Hultsbo, kommunikatör på Familjebostäder i Tynnered.

De nya tvättstugorna har tre tvättrum, grovtvätt, spontanbokning, separat torkrum, mangel, lounge med lekhörna och uteplats. Tvättrummen är insynsskyddade, låsbara, bokas digitalt och kan användas dygnet runt. Husen är byggda i trä och med sedumtak för att fint smälta in i gårdsmiljön.

– Många hyresgäster har varit skeptiska, vilket inte är konstigt. Men de som provar märker att tvätten blir ren med kallt vatten och utan tvättmedel. Förutom att ingen behöver skaffa tvättmedel eller sköljmedel sparar vi energi när vattnet inte behöver värmas upp. Och för den som är allergisk är det skönt att veta att inget medel används som annars kanske skulle kunna irritera näsan eller huden. Dessutom slits inte maskinerna lika hårt och är lättare att rengöra, förklarar Anna Hultsbo.

Så här fungerar tvätt med avjoniserat vatten:
Ett filter och en tank kopplas in och placeras mellan inkommande vatten och tvättmaskinen. Filtrets uppgift är att ta bort alla joner i vattnet, det blir så kallat avjoniserat. När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med tvätten i tvättmaskinen bryts bindningen som håller fast smuts på tvätten. Smutspartiklar sköljs därefter ut och tvätten blir ren utan varken tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier.

Tillbaka till årsarkivet