Vår historia
1950-talet
Stiftelsen Familjebostäder bildas. Tre medarbetare får i uppdrag att från kontoret i en källare på Gråberget köpa upp bostadshus för att rädda dem undan rivningsvågen i Göteborg och i stället renovera dem och bevara. Detta årtionde bygger Familjebostäder också mycket nytt – i Kortedala, Högsbo och Guldheden i sann folkhemsanda. År 1959 har Familjebostäder 4 000 lägenheter. I många hus installeras moderniteten tvättmaskiner, som det kostar 1,50 per halvdag att nyttja.
1960-talet
Under 60-talet byggs bostadsbristen bort med miljonprogrammet och förortsutvecklingen. Tynnered och Bergsjön fortsätter att växa, samtidigt som det bestäms att landshövdingehusen ska renoveras till godtagbar standard för att produktionskostnader och hyra ska hållas nere. Vid den här tiden finns mängder av omoderna lägenheter i Göteborg, ofta utan centralvärme och med toalett på gården. Familjebostäder växer, blir aktiebolag, äger 7 600 lägenheter och har 200 anställda. Backa, med köpcentrum och bostäder, börjar byggas.
1970-talet
Ungefär 500 lägenheter i landshövdingehus moderniseras per år samtidigt som stor hänsyn tas till de gamla husens karaktär. Många små lägenheter byggs om till större för att familjer ska blandas med ensamhushåll. Familjebostäder får Handelstidningens miljöpris och föreläser också om sitt arbete. Hyresgästerna klagar dock över bristande information, vilket leder till omröstning om inredning och utrustning – ett av bolagets första boendeinflytandeprojekt. 1977 var bolagets ekonomi så ansträngd, framför allt på grund av renoveringarna av landshövdingehusen, att det fanns risk för friställning av personal.
1980-talet
I Göteborg finns så många lediga lägenheter att man tvingas annonsera efter hyresgäster. Familjebostäder vinner en europeisk tävling om stadsförnyelse för landshövdingehusen. Boendeinflytandet utvecklas. Bland annat beslutas att hyresgäster ska ha lika stort inflytande som de som har bostadsrätt. Familjebostäder satsar också mycket på information och kommunikation. Värdsnyheter kommer ut med sitt första nummer, kabel-tv-nät införs, vi sänder tv i en lokal kanal, och felanmälan och uthyrare flyttas ut till de lokala kontoren. Omflyttningsplatsen och trivselval införs. Avtal träffas 1985 om hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll.
1990-talet
Fortfarande står lägenheter tomma, och Familjebostäder marknadsför sig med hyresrabatt. Bolaget fokuserar på att utveckla nya boendeformer, som ungdomsboende, och spännande miljöprojekt som ekologisk odling, återvinning och recirkulering av byggmaterial. Vi genomför vår första hyresgästenkät och får botrivselindex 3,7 av 5. År 1996 vänder uthyrningen uppåt. Vi driver projekt för en bättre vardag för våra hyresgäster, som gemensamma datastugor och sysselsättningsprojekt i Bergsjön. Vi vinner SABO:s kvalitetspris och har mottot Långt ifrån perfekta men ändå utmärkta och visionen Fambo – värdefullt liv.
2000-talet
Familjebostäder bygger nytt i kvarteret Ostindiefararen och Sannegårdshamnen. Vi satsar på utveckling av utemiljön och anlägger bland annat många perennrabatter. Vi satsar även på underhållsåtgärder. 2009 renoverar vi tio procent av alla lägenheter. Rekord. I Bergsjön installerar vi eget vindkraftverk på ett tak. I Högsbo väljer vi solenergi på en fastighet. Alla medarbetare går mångfaldsutbildning och tar fram värderingarna positiva, engagerade och pålitliga. Tillsammans med Hyresgästföreningen når vi ett lyckat resultat med ungdomsprojekt i Majorna. I projektet Konstens plats lyfts lokala konstnärer i Bergsjön fram.
2010-talet
Vi bygger nytt: Flera olika förtätningsprojekt, i Norra Krokslätt, Majorna, Högsbo och Sannegårdshamnen. Och många står på tur. Både mindre och större. Vårt miljöengagemang får uppmärksamhet när Högsbos stadsgrisar bökar i stället för att maskiner gräver, och när vi får Svanenlicens och inför rökfritt boende. Nästan alla lägenheter får fiber. Vi lägger stora resurser på underhåll; under 2013 slutförs renovering av 680 lägenheter och nära 500 påbörjas. I Bergsjön genomför vi en knackadörr-kampanj. Många är nöjda men efterfrågar arbetstillfällen, så Familjebostäder genomför en städupphandling med social hänsyn. Vi inför central kundservice och inviger vårt första trygghetsboende för hyresgäster över 70 år.
Mycket mer har så klart hänt. Händelser som lämnat beständiga avtryck hos våra boende och våra medarbetare och som lett till förändringar i våra fastigheter. Och mycket mer kommer att hända i Familjebostäders framtida historia.