Odla eget och kompostera på gården

Skapad: 15 januari, 2016

Vill du leva lite hållbarare? Det behöver inte vara så krångligt, och minsta lilla insats ger ett grönare samvete. Låt dig inspireras av Familjebostäders hyresgäst Barbro Asklid som odlar eget och komposterar på gården.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av kompostering och odling?
– Intresset väcktes när Familjebostäder bestämde att vi skulle kompostera vårt matavfall på gården. Jag ingick också i en trädgårdsgrupp som var med och utformade en ny uteplats på gården. Det är fantastisk näring i kompostjord! Sedan skaffade vi några pallkragar och började odla kryddor och grönsaker.

Är alla hyresgäster engagerade?
– Det finns ett stort intresse, inte minst från barnfamiljer. Barnen får tidigt lära sig att matavfallet bidrar till grönsaks- och kryddodlingarna. Vi ser också att intresset ökar och att fler listar sig för att få del i en pallkrage. Vi började med åtta, och i dag har vi tolv stycken.

Luktar det från kompostlådorna?
– Det beror lite på vädret, om det är väldigt varmt eller var vinden kommer ifrån. I början tyckte jag nog det, men nu tänker jag inte på det. Man vänjer sig. Och det är ju faktiskt något naturligt, till skillnad från avgaser.

Om du får välja – odla eget eller köpa ekologiskt?
– Det är en sådan tillfredsställelse att äta något man odlat själv. Det finns ingen anledning att köpa ekologisk persilja med tanke på hur enkelt det är att odla. Persiljan är härdig och sprider sig lätt.

Är det svårt att leva hållbart?
– Det tar lite tid att skaffa sig nya rutiner. I början kan det kännas som en utmaning, men allteftersom blir det en del av vardagen. Man får också en annan medvetenhet som kan inspirera andra.

Text: Anna Cederberg Gerdrup Foto: Sören Håkanlind

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #4 2015. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet