Nyttan med Allmännyttan

Skapad: 11 februari, 2016

Den 26 januari arrangerades en konferens på temat Nyttan med allmännyttan. Den byggde på det forskningsprojekt som SABO genomfört under två års tid. Resultatet finns samlat i en bok och på konferensen i Göteborg berättade några av forskarna om sina resultat och slutsatser.

I efterföljande debatter diskuterade experter, journalister och politiker och det var ett stort intresse för konferensen – cirka 260 personer deltog från bostadsbolag, förvaltningar inom Göteborgs Stad och Hyresgästföreningen.

Mariette Hilmersson, vd Förvaltnings AB Framtiden hälsade alla välkomna. Därefter berättade Kurt Eliasson lite om var allmännyttans utmaningar idag och varför det var viktigt att låta forskare titta på allmännyttans villkor ur olika perspektiv. När forskningsledaren Tapio Salonen från Malmö Högskola intog scenen berättade han lyriskt för publiken
– Jag fick handplocka de som jag ansåg var bäst lämpade för uppdraget.

Sammanlagt var det elva forskare som har ingått i projektet, på konferensen deltog utöver Tapio Salonen fyra; Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi, KTH som pratade om Allmännyttans roll som bostadsbyggare. Martin Grander, doktorand, urbana studier, Malmö Högskola. Hans ämnen var Varför kallar man sig allmännytta samt Spelar ägandet någon roll? Dessutom deltog Stig Westerdahl, docent i fastighetsvetenskap vid Malmö Högskola, med att prata om Avkastningskrav i allmännyttan.

Efter forskarnas anföranden tog debatter vid med politiker, journalister och andra sakkunniga. Dessa debatter var stundtals mycket intensiva och gav en bild och insikt för alla närvarande att bostadsfrågan är just nu mycket het. Vi är mitt inne i en kris som behöver lösas. Och när det inte finns en enkel lösning kommer nog debatten att fortsätta under en tid framöver.

Moderator för dagen var Staffan Sjöberg.

Vi som arrangerade konferensen vill tacka alla deltagare för det stora intresset.
Förvaltnings AB Framtiden, Hyresgästföreningen region Västra Sverige, Göteborgs Stad

Titta gärna på filmen och fotona från dagen nedan:

SABO_fotokollage

SABO_fotokollage2
Foto: Carolina Seybold

Tillbaka till årsarkivet