Alla nyheter 30 mars 2023

Vi värnar om våra landshövdingehus

I Majorna och Kungsladugård äger och förvaltar Familjebostäder många fastigheter som är av typen landshövdingehus. En kulturskatt för hela Göteborg. Här bor och lever människor i en unik miljö – vackra gamla hus i kombination med härliga gårdar som bjuder in till fin gemenskap grannar emellan.

-Husen ska stå stadigt i många år och vi förvaltar våra fastigheter så att de håller över tid – med vardagsskötsel, reparationer och renoveringar. Vi arbetar med fokus på hållbarhet och klimatet, tillsammans med de som bor i husen, berättar Thomas Samuelsson, förvaltningschef på Familjebostäder.

Hållbar renovering av landshövdingehusen pågår kontinuerligt utifrån vårt åtgärdsprogram sedan många år. Under 2022 har 18 kvarter fasadrenoverats, med alltifrån målning av fönsterkarmar till byte av hela paneler.

-Vi har samlat mycket kunskap som hjälper oss att ta väl hand om landshövdingehusen, säger Sara Hamon, fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder.

-Det är kanske inte alltid enkelt men alltid värt det. För att varsamt bevara och ibland återställa husens arkitektoniska utformning undersöker vi hur husen såg ut ursprungligen. Vi har god hjälp av antikvarier för framtagning av färgsättningar och andra detaljer kring utformning av utsmyckningar, fortsätter Sara Hamon.

Landshövdingehusen är en viktig del av Göteborgs själ och hjärta. Vi sköter om husen för nuvarande hyresgäster, framtida och inte minst för alla göteborgare och andra besökare som tycker om att hänga i de mysiga och karakteristiska kvarteren.

Fakta landshövdingehus

• En våning i sten, två våningar i trä, med liggande eller stående träpanel och ofta med flera färger på fasader och snickerier.

• De allra första husen byggdes 1876. Ett typiskt landshövdingehus har en port in från gatan till en gemensam gård och två lägenheter per våningsplan.

• Familjebostäder är Sveriges största trähusägare med 5 500 lägenheter i 75 kvarter, förutom i Majorna och Kungsladugård även i Gårda och på Hisingen.