Alla nyheter 09 juni 2022

Trygghetsvärden Bea jobbar för att bryta ensamheten

I Familjebostäders samlingslokal till trygghetslägenheterna på Siriusgatan samlas hyresgäster för att umgås och utföra aktiviteter. Vilka sorts aktiviteter som utförs är dock mindre viktigt i det större sammanhanget.

På Siriusgatan i Bergsjön finns 30 så kallade trygghetslägenheter och i nära anslutning finns en samlingslokal där trygghetsvärden Bea arbetar. Här finns kök, toalett, en pysselhörna och ett umgängesrum. Samlingslokalen är i första hand till för de som bor i trygghetslägenheterna men alla, oavsett ålder och adress, är välkomna.

-I mitt arbete har jag en tät dialog med de som besöker samlingslokalen. Jag lyssnar på vilka aktiviteter som de vill genomföra och så gör jag mitt yttersta för att förverkliga dem. Nästa vecka ska vi till Trädgårdsföreningen i Göteborg och idag får vi besök av musikern Mats Westling, vilket är mycket uppskattat, säger Bea.

Finbesök av musikern Mats Westling

”En enkel sak som att slippa äta frukost ensam betyder väldigt mycket”

Bea är anställd av Göteborgs stad men arbetar hälsofrämjande för Familjebostäder genom att skapa trygghet, dialog och gemenskap i området. Och även fast mycket av hennes jobb kretsar kring att planera och anordna diverse aktiviteter är hon tydlig med att det inte är hennes primära syfte.

-Egentligen är själva aktiviteterna inte så viktiga i sammanhanget, det viktiga är att finnas där och bryta ensamheten. Det kan handla om att äta tillsammans eller ta en promenad i området, eller för den delen bara sitta och prata. Det betyder mycket för de som bor här, säger Bea.   

Hyresgästen Margareta Gardtman, som har bott på Siriusgatan i Bergsjön i över 30 år, instämmer.

– Det är så roligt att kunna hitta på saker tillsammans, men en enkel sak som att slippa äta frukost ensam betyder också väldigt mycket. Trots att det oftast bara är jag som brukar komma på frukosten så fortsätter ändå Bea att äta tillsammans med mig, hon är så snäll, säger Hyresgästen Margareta.

Samlingslokalen på Siriusgatan 55 i Bergsjön är öppen måndagar, onsdagar och fredagar från 11.00 – 15.00.

Ett glatt gäng Bergsjöbor, tillsammans med Bea, sitter bänkade inför spelningen.  

Kort fakta om våra trygghetsboenden:

Trygghetsboende riktar sig till hyresgäster över 70 år. Hyresgästen bor i en trygghetslägenhet som är en vanlig lägenhet, men som är tillgänglig via hiss eller ligger i markplan.

Vissa mindre åtgärder som främjar trygghet görs i lägenheten, såsom digitalt dörröga, spisvakt och stödhandtag. Lägenhetens utformning och standard varierar beroende på fastighet.

Tillsammans med dessa lägenheter finns det en lokal för gemensamma aktiviteter. Dessa bemannas av trygghetsvärdar som tillsammans med de boende planerar och genomför aktiviteterna.

Familjebostäder har trygghetslägenheter i Högsbo, Bergsjön, Eriksbo, Hisingen, Kortedala och Tynnered. Fler lägenheter är på väg att byggas och nya områden tillkommer.

Här kan du läsa mer om våra trygghetsboende: Konceptboende