Alla nyheter 09 december 2021

Stort engagemang för läxhjälpen

Läxhjälpen i Bergsjön har den senaste tiden lockat till sig uppmärksammat från både SVT och P1, där fokus i nyhetsinslagen legat på det växande engagemanget bland de boende i Bergsjön.

För fem år sedan när Läxhjälpen i Bergsjön startade var det enbart 20 barn och fyra vuxna som deltog. Idag är det omkring 500 barn och 150 vuxna. Siv Undén har sett mycket i sina dagar som områdeschef hos Familjebostäder i Bergsjön men få saker har berört henne och gjort henne lika stolt som den positiva uppmärksamheten nu Bergsjön fått tack vare Läxhjälpen.

– Jag blir väldigt stolt när jag ser hur bra det går för dem. Och jag blir rörd för alla fina ord och all tacksamhet folk har visat mig för att jag trodde på dem. Men egentligen ska ingen behöva tacka mig, de ska tacka sig själva, säger Siv Undén.

När läxhjälpen startade för fem år sedan var Siv Undén med och hjälpte till att fixa lokaler, köpa in böcker och även undervisa, men den verkliga drivkraften har alltid kommit från föräldrarna själva.

– Drivkraften är att barnen ska få gå ut skolan med bra betyg och få jobb. Men det är de själva som har fått kämpa, de är de själva som har fått stå på torget och sälja Samboza för att få ihop pengar till att få åka på läger eller anordna aktiviteter.

En förening med starka rötter

Många föreningar och projekt vissnar lika snabbt som de blomstrar, men Läxhjälpen har bevisat att det går att bedriva en förening som är beständig. Anledningen menar Siv är att föreningen växt fram från en stark strävan efter förändring hos de boende i Bergsjön.

– Det fanns inget koncept, ingen som kom och sa att ”detta behöver ni i Bergsjön”. Sådana här saker som är beständiga måste växa underifrån, från strävan av att vilja förändra. Det ökade engagemanget hos Läxhjälpen bör därför inte betraktas som en lyckosam slump utan snarare som ett kvitto på att förändring sker, vilket ger hopp om framtiden, säger Siv.

Idag hjälper Familjebostäder Läxhjälpen med lokaler och anställda läxhjälpare, men inget hade vart möjligt om inte förtroendet bland de boende i Bergsjön fanns för Familjebostäder och inte minst för eldsjälen Siv Undén.

– Jag har inget behov av att trycka min hand i Betong i Bergsjön, det är inte det som är min drivkraft. Jag vet att alla människor har möjligheter, det gäller bara att hitta det gödsel och den jord som gör att varje enskild människa växer, det är det som driver mig i mitt arbete, säger Siv Undén.

Se inslaget från SVT här