Deras bas är en tomställd lägenhet på Siriusgatan 70. Väggarna är täckta av texter, fotografier och teckningar. Symaskiner smattrar i bakgrunden och några ungdomar sitter på golvet och syr för hand. Här skapas hängmattor inför den avslutande vattenfesten.
Projektet leds av konstnärerna Hanna Wildow och Sofia Priftis, som betonar vikten av genuina relationer och en kollektiv process.
– Vi ser oss inte som ledare utan mer som att vi faciliterar en öppen, kollektiv process. Genuina relationer är en förutsättning, och därför tillåter vi spretighet. Alla ska få vara som de är och känna att de har makt över sin egen situation, säger Hanna Wildow.
Vid köksbordet sitter Amal och Sabrina djupt koncentrerade vid sina symaskiner – levande exempel på att arbetssättet fungerar.
– Det är det roligaste jobb jag haft. Vi gör nya saker varje dag. Det är inte som i skolan eller andra jobb. Här känner jag ett annat slags driv. Alla får vara sig själva, alla hjälper till och allas röster blir hörda, säger sommarjobbaren Amal.
Konst som verktyg för gemenskap
Även om arbetet i slutändan ska leda till ett permanent konstverk, har resan dit varit minst lika betydelsefull – både för ungdomarna själva och för förbipasserande som deltagit och tagit del av det som skapats.
– Det känns häftigt att ha påverkat det framtida konstverket. Men det jag verkligen tar med mig är gemenskapen och att tänka kreativt. Jag kommer nog inte följa instruktioner lika slaviskt i framtiden, och inte jaga perfektion på samma sätt, säger sommarjobbaren Zaid Alak.
– Jag hoppas att konsten kan ge ungdomarna en annan syn på världen. Ofta får vi lära oss att vi ska vara nyttiga i bemärkelsen att producera och prestera. Vi vill visa att det finns andra sätt att tänka och vara, säger Hanna Wildow.
Hannas kollega Sofia Priftis fyller i:
– Sommarjobb inom konst öppnar upp för nya sätt att tänka och breddar föreställningen om vad arbete kan vara. Det ger unga chansen att känna efter, uttrycka sig, påverka sin omgivning och vara kreativa tillsammans. Jag hoppas att den erfarenheten stärker känslan av att man kan göra skillnad – både för sig själv och för platsen man bor på. Och för oss har samarbetet med ungdomarna varit ovärderligt.
Arbetet fortsätter
Tre intensiva veckor avslutades med en vattenfest där allmänheten bjöds in för att grilla, bada, åka vattenrutschkana och beskåda alla konstverk och installationer från projektet. Festen blev välbesökt och uppskattad, vilket känns bra, menar handledaren Abbe.
– Det känns bra att få avsluta den fina tid vi haft ihop med en så välbesökt fest. Jag tar med mig allas vilja att hjälpa till – och förvandlingen hos ungdomarna. Från blyga och försiktiga till ivriga och delaktiga i alla delar av processen.
Ungdomarnas del i projektet är nu avslutad. För Sofia och Hanna börjar dock nästa fas – att gå igenom allt material som skapats och forma det till ett sammanhängande konstverk.
– Ungdomarna har varit ambitiösa och hunnit med mycket. Nu ska vi plocka ut fragment och försöka skapa ett verk som speglar den tid vi haft tillsammans. I höst ses vi igen, då får vi visa vad vi gjort och ta del av deras feedback, säger Hanna Wildow.