Alla nyheter 06 September 2022

På uppdrag att öka valdeltagandet i Bergsjön

I sommar har 252 ungdomar i Bergsjön arbetat med allt från miljö- och aktivitetsfrågor till entreprenörskap och förvaltning. Även om samtliga uppgifter är väsentliga för att utveckla området så är det en uppgift som i år sticker ut – att höja valdeltagandet i Bergsjön.

Den 11 september är det val i Sverige. Bland Familjebostäders hyresgäster i Bergsjön röstade 57,3% i förra riksdagsvalet, vilket är lågt om man jämför med Göteborg i sin helhet där 84,3% röstade. För att öka kunskapen om valet och demokratin i Bergsjön så har Familjebostäder i år valt att låta feriearbetarna arbeta med frågan. Totalt har 18 ungdomar arbetat i demokratigruppen som handletts av Bergsjöbon Yasmin Omar, som till vardags pluggar internationell politik och ekonomi på högskolan i Väst.

– Under sin tid hos Familjebostäder har ungdomarna fått lära sig grunderna i demokrati och vikten av att rösta. Jag upplever att de fått ett ökat självförtroende och är nu mer bekväma i att prata om politik och inte minst söka mer information på egen hand, säger Yasmin.

Ambassadörer för demokratin

Under sommaren har Yasmin tillsammans med övriga ferieungdomar i demokratigruppen genomfört en mängd olika insatser som ska öka det demokratiska deltagagandet i Bergsjön. De har stått i Bergsjön centrum och pratat med förbipasserande, genomfört demokratiquiz, samt delat ut flerspråkig information om valet till samtliga av Familjebostäders hyresgäster i Bergsjön.

tre tjejer på bild som håller i valsedlar

Sabrin Abdisharif, Sumeja Berisha och Yasmin Omar

Insatser i all ära, men Yasmin tror att den största nyttan inför kommande val har gjorts genom att utbilda och stärka ferieungdomarna egna röster.

– Syftet har varit att stärka ungdomarnas egna röster och göra de till ambassadörer för demokratin. Förhoppningsvis leder kunskapen de tillskansat sig till att de börjar prata med sina umgängeskretsar vilket kan ge ringar på vattnet, säger Yasmin.

I förra riksdagsvalet ökade valdeltagandet i Bergsjön med 3,7 procentenheter, nu hoppas Yasmin och övriga ferieungdomar på att deras insatser ska få ökningen att fortgå.

Den 9 september anordnar Familjebostäder tillsammans med Demokrati- och medborgarservice valfest i Bergsjön. Då kommer flera parti på besök och Bergsjöbor ges möjlighet att komma och mingla med politiker inför det kommande valet.

När: fredag den 9/9
Tid: 14:00 – 18:00
Var: Rymdtorget (Utanför Familjebostäders kontor)