Alla nyheter 08 April 2024

Nya hyror från och med den första mars

Familjebostäder har tecknat ett nytt avtal med Hyresgästföreningen gällande hyreshöjning för 2024 och 2025. Den genomsnittliga hyreshöjningen för 2024 blir 5,35 procent. För 2025 blir den 4,45 procent. Årets hyra börjar gälla från och med den första mars.

Hyreshöjningen för mars och april kommer att tas ut i efterhand, genom att fördelas under 3 månader, maj till juli. Om du skulle vilja sprida ut den retroaktiva höjningen över fler antal månader, kan du kontakta vår kundservice.

Hyresanpassning pågår
Det pågår ett arbete med att anpassa hyrorna i olika fastigheter efter dess olika egenskaper. Detta är något som Familjebostäder och Hyresgästföreningen är överens om. Arbetet utgår ifrån bestämda faktorer som till exempel läge i staden, fastighetens standard och egenskaper samt fastighetsservice i området. De som betalar en hög hyra i förhållande till fastighetens egenskaper får en lägre hyreshöjning än genomsnittet och vice versa. På så sätt skapar vi på sikt en mer rättvis hyra där du som hyresgäst betalar för de egenskaper fastigheten du bor i har.

Vad den nya hyran för 2024 blir för din lägenhet kommer du kunna se på HemmaHos, samt på hyresavin från och med mitten av april.

Höjningen gäller från mars månad. Då aviseringen sker från och med maj, betalar du retroaktivt för mars och april. Den retroaktiva hyran fördelas på tre månader (maj, juni och juli). Om du önskar sprida ut den retroaktiva hyran kan du kontakta Kundservice på telefonnummer 031 731 6700.

Ett arbete pågår att anpassa hyrorna i olika fastigheter efter dess olika egenskaper, som till exempel läge och standard. Detta är Familjebostäder och Hyresgästföreningen överens om och vi kallar det för differentiering. Det innebär att de som betalar en hög hyra i förhållande till fastighetens egenskaper får en lägre hyreshöjning än genomsnittet och vice versa. På så sätt skapar vi på sikt en mer rättvis hyressättning.

Det betyder att hyran betalas i efterhand.

Hyreshöjningen för mars och april kommer att tas ut i efterhand, genom att fördelas under 3 månader, maj, juni och juli. Om du önskar sprida ut den retroaktiva hyran kan du kontakta Kundservice på telefonnummer 031 731 6700.

Det står alltid ”makulerad” på en avi med autogiro då den inte ska betalas manuellt utan kommer att dras via autogirot. Eftersom det är en förändring på hyran så kommer det ut en pappersavi eller digital avi i Kivra även om du har autogiro.

Har du fler funderingar kring din hyra eller tappat bort din avi hittar du mer information här: Hyra