Alla nyheter 03 October 2023

Möt grannarna i Högsbos kollektivhus

Marie Tonström stortrivs med sina grannar hos Boihop Högsbo.

Äta ihop, pyssla i trädgården eller bara umgås. Möt hyresgästerna Lotta, Geo och Marie som alla valt bogemenskap i något av Högsbos kollektivhus.

Ett gemensamhetsboende är ett kollektivhus där varje hyresgäst har en egen lägenhet med eget kök, men även tillgång till gemensamt kök och andra ytor som delas med grannarna. Alla är med och tar ansvar för huset och de aktiviteter som görs ihop.

I Högsbo finns Boihop Högsbo och Högsboet, som båda drivs av föreningar som sedan blockhyr av Familjebostäder. Det betyder att det är föreningen som ansvarar för uthyrning av lägenheter.

När Marie Tonström flyttade in i föreningen Boihops nybyggda hus i Högsbo var hon första hyresgäst på plats. Det var i mars 2021, mitt under pågående pandemi. Så i stället för att umgås fick grannarna börja med att hålla sig på avstånd från varandra.

− Ja, det var lite speciellt att komma till ett kollektivhus under pandemin. Vi försökte flytta in på olika tider, så att vi inte skulle behöva dela på hissen, berättar Marie.

Konceptet med att ha en egen lägenhet att kunna dra sig tillbaka till och samtidigt dela ytor för matlagning och aktiviteter var inget nytt för Marie. På 1980-talet bodde hon i ett liknande kollektivhus i Uppsala.

− Jag har många syskon och är en kollektiv varelse, så det är ett boende som passar mig. Jag visste vad jag gav mig in på. Men det har varit mer jobb än jag trodde, säger hon.

På det stora hela är hon tillfreds med tillvaron. Fördelarna överväger. Inte minst finns det en trygghet i att känna sina grannar lite bättre än vad de flesta gör i ett vanligt hyreshus.

Geo M. Philip

I ett och ett halvt år hade Geo M. Philip och hans familj bott i Sverige när de fick sin lägenhet på Riksdalersgatan i Högsbo. De flyttade in i juni i år, men har redan boat in sig och har stora förhoppningar på vad kollektivboendet ska ha att erbjuda framöver.

− Det är framför allt för barnens skull vi valt att flytta hit. Här kan barnen få gemenskap med människor från flera kulturer och få prata både svenska och andra språk, säger Geo.

För hand fru Kavya, som jobbar på Chalmers och forskar inom området hållbarhet och klimatförändringar, fanns även sådana aspekter med vid valet av bostad.

− Vi ville hitta ett boende där det skulle vara lättare att leva mer hållbart och där man, som vi gör här, delar saker med varandra, säger Geo.

Lotta Eklund

För Lotta Eklunds del handlar det om vardagsgemenskapen.Det är den hon vill ha och behöver. Hon är van vid att ha människor i alla åldrar omkring sig och vet att hon mår bra av det, både av samtal och av att ibland sitta tyst med sitt eget i sällskap av andra.

− Jag börjar närma mig pensionsåldern, har inga barn eller barnbarn, men har alltid haft mycket folk i min närhet. Det vill jag ha även i fortsättningen, säger Lotta.

Hon visar runt i husets gemensamma delar. Det rymliga köket med stapelbara stolar som lätt ska gå att stuva undan ifall någon vill använda rummet till någon aktivitet. Barnens lekhörna. Det stora förrådet där hyresgästerna enligt Lotta kan få plats att ”såga till en planka” – och det lugna lilla rummet där det går att sitta och jobba hemifrån.

− Det har redan blivit lite av en favoritplats, säger hon.

FAKTA

Högsboet på Riksdalersgatan

Ett sexvåningshus med allt från 1:or till 5:or. I bottenplan finns ytor för gemensam matlagning, lek för barnen och umgänge. Blockhyrs av Högsboet Kooperativ hyresrättförening och den som vill ställa sig i bostadskö måste gå med i föreningen. Informationsmöten hålls varannan onsdag via Zoom. Länk finns på föreningens Facebooksida. För frågor, skicka ett mejl till byggemenskaphogsbo@gmail.com

Boihophuset på Rubingatan

Huset har 41 ganska små lägenheter och vänder sig till hushåll utan barn. Hyrs av föreningen Boihop, som också har andra kollektivhus runt om i Göteborg. Det går att ställa sig i kö för lägenhet. Du som är genuint intresserad av bogemenskap är välkommen med frågor och intresseanmälan till e-post: hogsbo@boihop.org