Alla nyheter 01 februari 2023

Många vill hyra personliga cykelparkeringar

Bland Familjebostäders hyresgäster är det många som är klimatsmarta och väljer cykel framför bil för att ta sig jobb, skola och fritidsaktiviteter.

Samtidigt vet vi att det ibland kan vara ett problem med trånga cykelrum, att få ha sin cykel ifred eller att den kan bli rejält blöt när göteborgsvädret slår till. Då kan det vara tryggt och skönt att ha en egen rymlig cykelparkering inomhus med rejäla byglar för fastlåsning.

Därför testar Familjebostäder att skapa tre cykelrum med totalt 28 platser i Kungsladugård där hyresgäster kan hyra en egen fast plats. De finns på Carnegiegatan 4, Slottsskogsgatan 9 A-B samt Ostindiegatan 8.

– Cykel är ett hållbart sätt att förflytta sig på, men för att det ska vara enkelt och attraktivt att cykla behöver vi skapa bra förutsättningar för våra hyresgäster. Därför skapade vi uppgraderade cykelrum, för de som vill ha det lilla extra, säger Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder.

Två månader efter lansering finns nu endast ett fåtal platser kvar. Totalt finns det fem lediga cykelplatser på Carnegiegatan och Slottsskogsgatan samt en ledig plats för lådcykel på Ostindiegatan.

Om rummen

Varje plats är cirka 40-60 cm för en vanlig cykel och cirka 110 cm för en lådcykel. I rummen finns byglar fastsatta i golvet där cykeln kan låsas fast i ramen. Dessutom finns enklare verktyg samt en cykelpump, och vid några platser möjliggör vi laddning av el-cykelbatterier. För att det ska vara enkelt att öppna dörren till rummet och minska risken att obehöriga tar sig in, installerar vi säkerhetsdörrar med elektroniska lås. Vi har även byggt lättillgängliga entréer för att det ska vara bekvämt att ta sig in och ut.

Hyran för en cykelplats är 82 kronor/månad och för en lådcykelplats är 165 kronor/månad. Vill du hyra en cykelplats mailar du uthyrning@familjebostader.se. Ange tydlig i ämnesraden att du söker cykelplats.