Alla nyheter 22 juni 2022

Lyckad invigning av konst på Donsö

I torsdags var det konstinvigning i vårt nybyggda område på Rävstensvägen på Donsö. Många hyresgäster var på plats för spana in den nya konsten. Det blev en vacker sommarkväll i skärgården med invigningstal och tårta och en gemensam konstrunda där konstnären Joakim Stampe berättade om verken

I höstas bjöd vi in våra hyresgäster på Rävstensvägen till dialogmöte om vad man ville se för konst i sitt bostadsområde. Tre konstnärer fick i uppdrag att visualisera hyresgästernas önskemål. Begrepp som lekfullt, finurligt och humoristiskt är i dialogen med hyresgästerna.

Därefter genomfördes en konstutställning där alla hyresgästerna fick rösta om vilken utsmyckning man ville se i sitt område. Konstnärerna presenterade sina förslag, och besökarna fick lägga sin röst på det alternativ man tyckte bäst om. Den konstnär som vann omröstningen blev Joakim Stampe.

Joakim Stampe arbetar främst med naturstenar och strukturer och han har skapat något unikt på stenarna på Donsö. Stenarna har valts ut från Donsö och grann-ön Styrsö och motiven på stenarna har formats under arbetets gång. Konstverken har placerats mellan olika knutpunkter och mötesplatser med gångavstånd däremellan.

Husfasader kommer också att smyckas av konstnären och dessa motiv är illustrationer som påminner om Donsös historia, omgivning och koppling till havet, naturen och djurliv.


Se film från invigningen: