Alla nyheter 28 april 2023

Läxhjälpen i Bergsjön nominerad till Götapriset

Det verkar inte finnas något slut på framgångssagan Läxhjälpen i Bergsjön. Samtidigt som de nått 1000 inskrivningar per år så nomineras de nu också till Götapriset – ett årligt pris som delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Familjebostäder, som stöttar läxhjälpen med lokaler och 100 läxhjälpstimmar i veckan, delar glädjen över nomineringen.

När läxhjälpen startade för sex år sedan var Siv Undén, områdeschef på Familjebostäder i Bergsjön, med och hjälpte till att fixa lokaler, köpa in böcker och även undervisa, men den verkliga drivkraften har alltid kommit från föräldrarna själva.

– Det fanns inget koncept, ingen som kom och sa att ”detta behöver ni i Bergsjön”. Sådana här saker som är beständiga måste växa underifrån, från strävan av att vilja förändra, säger Siv Undén.

Bergsjön Studiecenter Läxhjälpen drivs av föräldrar genom lokala föräldra-, barn- och ungaråd samt styrgrupper för de olika verksamheterna. Genom samverkan tar föräldrarna ansvar för att barnen tar med läxor, har studiero och samverkar med skolan om barnens skolgång. Familjebostäder stöttar Läxhjälpen med lokaler och 100 läxhjälpstimmar i veckan. Målet är att öka andelen elever med godkända gymnasiebetyg i Bergsjön.

-Jag är stolt över att vi idag är med och stöttar Läxhjälpen i Bergsjön och blev jätteglad när jag hörde att de blivit nominerade. Hoppas att de når hela vägen, de förtjänar de verkligen, säger Siv.

Vinnaren utses på kvalitetsmässan

Läxhjälpen är en av 21 verksamheter runtom i landet som har nominerats till Götapriset. Alla nominerade får presentera sina verksamheter på Kvalitetsmässan i november i år för att sprida goda exempel. Det är också där och då som vinnaren utses.

Läs mer om nomineringen – Bergsjön 2031

FAKTA/Götapriset

Delas sedan 1989 ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 100 000 kronor. Delas ut på Sveriges största konferens och kvalitetsmässa, Kvalitetsmässan, 21–23 november. Bakom Götapriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Regioner, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska Kyrkan.

FAKTA/Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen

Föräldradriven verksamhet med läxhjälp och annat socialt stödarbete. Har i dag läxhjälp på fem platser, i Bergsjön, Kortedala, Eriksbo och Hjällbo samt öppnar snart i Biskopsgården. Har upp emot 1000 barn inskrivna i verksamheten. Drivs av föräldraråd i samverkan med Svenska kyrkan i Bergsjön, Familjebostäder, Bergsjön 2031, Göteborg stad, Göteborgs Tekniska College, Sensus Studieförbund, Hyresgästföreningen, Calanderska stiftelsen och Svenska kyrkan i Hjällbo.