Alla nyheter 17 november 2022

Konst uppåt väggarna

Egentligen ville hon bli biolog, men så kom konsten emellan. Nu gör Hilma Nordén muralmålningar för Familjebostäder. I Majorna har kvarteret Dalgången vid Ekedalsgatan fått sina första naturinspirerade väggar.

– Jag bara vill att folk ska stanna och titta, det ska vara lockande. Men då kanske de också ser något annat, förklarar Hilma Nordén som i november färdigställde sin först muralmålning åt Familjebostäder.

Hennes målningar handlar ofta om skog och natur:
– Det är ett stort problem att vi inte har några biotoper kvar. Det är ju ett kalhygge, förklarar hon och pekar mot stammarna som sticker upp runt omkring en räv.

Målningarna görs med sprayfärg, vilket var något som Hilma upptäckte på gymnasiet i Karlstad då hon började hänga med folk som gjorde graffitti. Efter att ha målat om och om igen på en stor vägg så började hennes tag HON kännas igen.

Målning på höjden i vår

I väntan på biologistudier tog hon sedan en paus efter gymnasiet med KV konstskola i Göteborg, men det blev mer än så. Efter en utbildning på Konstfack jobbar hon nu med egen ateljé i Stockholm. Biologin står fortfarande på vänt, men syns genom de mustiga bilderna på fasaderna.

– Det är lustigt, de flesta av mina jobb är i Göteborg, säger Hilma som är glad att vara tillbaka.
Bland annat är hon en av de konstnärer vars verk synts på Trafikverkets plank för Västlänken, vid Linnéplatsen och Station Haga.

I vår planerar Hilma att fortsätta med en ännu större målning på kvarterets Dalgångens gavel. Det blir inte den största men den högsta målning hon gjort.
-Det är så befriande att få måla så stort! Men jag oroar mig lite för höjden, säger Hilma Nordén.

Miljövärden Veronica Linné och Hilma Norén under arbetet med muralmålningen ”Att trösta ett kalhygge”, som finns på Ekedalsgatan 21C i Majorna.