Alla nyheter 14 July 2023

I sommar levererar Familjebostäder extra mycket klimatsmart el

Under sommaren då vädret är fint produceras mer klimatsmart el än vad vi kan använda i de hus som har solceller. Överskottet säljs ut på nätet och kommer på så sätt göteborgarna till godo.

Ventilation, tvättstugor, hiss, trapphusbelysning och övrig fastighetsel drivs med solel. Vi monterar solceller främst på våra hustak, men det finns tre små anläggningar som sitter på fasaderna på Lisa Sass Gata på Hisingen samt en på Riksdalersgatan i Högsbo.

Förra året satsade vi på solceller på centrala Hisingen och några hus i Kortedala och Tynnered. Renoveringsprojektet Kustgatan i Majorna fick också en stor solcellsanläggning.

Solcellsanläggningar på Långängen på Hisingen och Opalgatan i Tynnered är färdiga och driftsatta i sommar, lagom till det fina vädret.

– Efter semestern, troligtvis i slutet av augusti, kommer vi börja bygga anläggningar på 10 hus på Kalendervägen i Kortedala, säger Poul Sönniksen, projektledare för Energi och VVS på Familjebostäder.

Även under molniga dagar alstras energi, men den bästa effekten uppnås när solen lyser starkt.

FAKTA

Förra året producerade Familjebostäders anläggningar sammanlagt cirka 1.300.000 kilowattimme. Vi använde cirka 580.000 kilowattimmar själva, resten såldes ut på nätet.