Alla nyheter 25 mars 2024

Hyresgäster anställs som Gårdsvärdar i Bergsjön

Gårdsvärdarna Karolina och Hanna tillsammans med läraren Jusuf på rundtur i området.

Efter att Områdeschefen Siv Undén i tio år velat anställa hyresgäster för att ta över städ av trapphus och lokaler möjliggör nu ett nytt avtal viljan att förverkligas. Sex hyresgäster anställs som Gårdsvärdar i Bergsjön.

Distrikt Bergsjön har sedan länge präglats av engagerade hyresgäster. Och från Familjebostäders sida har ett stort fokus legat på att hålla området rent och snyggt. Att förena dessa två komponenter är något som områdeschefen Siv länge försökt driva igenom. Nu har ett nytt AMI-avtal, framtaget av Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo, öppnat upp dörrarna för bolaget att våga satsa på konceptet.

-Anledningen till att jag genom åren drivit frågan är för att jag vet att det finns väldigt många i området som vill jobba men också för att jag ser flera positiva effekter med konceptet. När vi anlitar städhjälp så är det stor ruljangs på personal, nu kommer samma personer att städa i trapphusen och våra lokaler varje dag, vilket bidrar till en ökad känsla av trygghet, säger Siv Undén.

Familjebostäder arbetar aktivt för att minska arbetslösheten i Bergsjön. Det nya AMI-avtalet, som syftar till att minska långtidsarbetslösheten och att öka inkludering för de som står långt ifrån arbetsmarknaden, är därför högst välkommet, menar Utvecklingsledaren Johanna Froode.

-Genom det nya AMI- avtalet har vi möjlighet att anställa boenden i området i 24 månader och klä på Gårdsvärdarna arbetslivserfarenheter och utbildning med möjlighet att kunna ta SRY-certifiering, branschens kompetensbevis. De kommer även få kompletterande språkstöd, stärkande hälsoinsatser och vägledning vidare i karriären, säger Johanna Froode.

Karolina kom till Bergsjön för tre år sedan från Polen. Sedan dess har hon haft flera olika städjobb. För henne innebär anställningen en trygghet men också en större framtidstro.  

-Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag fått jobbet. Det är ett stort plus att det är här i Bergsjön och att man får gå en utbildning, det öppnar upp för fler möjligheter i framtiden, säger Karolina.

Fick in över 60 ansökningar

Rekryteringsarbetet inleddes med att Familjebostäder bjöd in samtliga hyresgäster i Bergsjön till en informationsträff där Familjebostäder berättade om tjänsten, som över 60 personer var intresserade av. De som inte gick vidare bjöds in till ytterligare en informationsträff och karriärvägledning med studie- och yrkesvägledare från Framtidshubben. Många har därefter haft fortsatt kontakt med Framtidshubben och fått stöd och vägledning i karriären.

– Arbetet har präglats av ett väldigt gott samarbete och lett till många fina möten med hyresgäster. För att sänka tröskeln till att fler ska våga ta första steget ut i arbetslivet kommer det behövas fler liknande samarbeten kring lokala arbetsmarknadsinsatser i Bergsjön, säger Johanna Froode.

Insatsen genomförs i samarbete med Arbetsmarknad- och vuxenutbildning som tagit fram och finansierat utbildningen som Gårdsvärdarna går. Rekryteringsarbetet och vidare arbete med arbetssökande hyresgäster gjordes tillsammans med Framtidshubben.

Läs mer om AMI-anställning

Vill du veta mer om Gårdsvärdar, kontakta:
Siv Undén, områdeschef Familjebostäder, Bergsjön C.
Mail: siv.unden@familjebostader.se
Telefonnummer:031-7316542

Johanna Froode, Utvecklingsledare Familjebostäder i Bergsjön
Mail: johanna.froode@familjebostader.se
Telefonnummer: 031-7315652