Alla nyheter 20 juni 2023

Grön mötesplats i Kortedala

Snart får Kalendervägen i Kortedala en grön mötesplats. Där byggs just nu en pergola där hyresgäster kommer att kunna sitta och njuta av blommor och naturen.

Under juni byggs en pergola i stolpverksteknik på Kalendervägen 52 i Kortedala. Under två dagar i juni var Familjebostäder på plats och anordnade en workshop för våra hyresgäster. Samtidigt passade vi på att bjuda på lunch och kaffe.

– Det var väldigt trevlig att dricka kaffe med mina grannar, säger en hyresgäst som bor på trygghetsboendet på Kalendervägen.

Design för odlingslådor

Arkitekten Emma Lundqvist på Egnahemsfabriken höll i workshopen där hyresgäster fick vara med och planera designen för odlingslådor och växtklätterstöd till växter som ska odlas i pergolan. De som ville fick även vara med att tillverka stolpverk.

– Jag upplever att det finns ett stort intresse bland hyresgästerna. De tycker det är roligt att vara delaktiga i skapandet, säger hon.

En av de hyresgäster som deltog i workshopen var 19-åriga Samreen Bibi. Hon designade odlingslådor samtidigt som hon hjälpte kvarterets barn att rita sina egna.

Fint med pergola

– Jag tycker det är roligt att jobba med barn och att umgås med mina grannar. Det kommer bli fint med pergolan, att sitta där nära naturen, säger hon.

Samreen kommer ursprungligen från Pakistan och har bott på Kalendervägen sedan hon flyttade till Sverige för sju år sedan. Hon är en av många nöjda hyresgäster, som trivs i området.

I augusti kommer pergolan att kompletteras med kubbgolv och möbler.

Arkitekten Emma Lundqvist på Egnahemsfabriken.