Alla nyheter 07 November 2022

Familjebostäder stöttar Löparakademin – “en viktig pusselbit i vår satsning”

Familjebostäder stöttar Löparakademin, en ideell förening som vill få ungdomar i socialt utsatta områden att röra på sig. – De bidrar med så mycket mer än bara löpning, säger Johanna Froode, Utvecklingsledare på Familjebostäder i Bergsjön.

Trots kyla, regn och mörker så har runt 20 ungdomar samlats utanför Bergsjögården för att tillsammans jogga bort mot kvällens träningsplats. Gruppen leds av ett antal ledare, som inte bara vägleder ungdomarna i sin träning, utan också fungerar som förebilder.

En av ledarna är Omar Ahmed. Han har tidigare varit aktiv inom friidrott och vet hur viktigt det är att som ung finna ett sammanhang.

-Det är kul att få lära ut sina egna kunskaper men det viktiga är inte löpning i sig utan allt runt omkring. Bara en sådan sak som att få ett sammanhang och förebilder tror jag är jätteviktigt, det minskar risken för att hamna på fel banor i livet, säger Omar.

Trots regn och rusk deltog cirka 20 ungdomar i träningspasset.

I dagens träningspass är det full fokus på styrka, vilket innebär armhävningar, upphopp, situps och knäböj. Det stånkas friskt bland deltagarna och mentorerna gör sitt yttersta för att hålla motivationen uppe, vilket skapar en dominoeffekt. Snart hurras det peppande ord bland både mentorer och ungdomar.

– Vi vill skapa en känsla av att man kan klara tuffa utmaningar om man arbetar tillsammans och stöttar varandra. Sen vill vi föra vidare den filosofin till andra sammanhang i det verkliga livet, det är en del av vår filosofi, säger Isabella Kebedom, Projektledare för ungdomsprogrammen.

Självklart blev det också lite löpning.

Med Familjebostäders stöd kan Löparakademin nu erbjuda gratis träning till Bergsjöns ungdomar två gånger i veckan plus en workshop varannan söndag i tio veckor. Efter tioveckorsprogrammet kan ungdomarna välja att vara med i föreningens kurser i ledarskap eller vara med under nästa termins program.

-De är en viktig pusselbit i vår satsning när det kommer till att bidra till en ökad folkhälsa men också öka tryggheten i våra områden. Jag ser verkligen fram emot vårt fortsatta samarbete och hoppas att engagemanget kommer att växa ännu mer till våren, säger Johanna Froode, utvecklingsledare hos Familjebostäder i Bergsjön.