Alla nyheter 22 November 2023

En man som heter Karim

Bor man hos Familjebostäder i Bergsjön så vet man med allra största sannolikhet vem Karim är. I 16 år har han spridit glädje bland Bergsjöborna. Nu är en era över – Karim går i pension.

”Godmorgon granne!” brukar han skrika rakt ut när han kommer om morgnarna, eller snarare när man själv kommer insläntrandes. Karim har då nämligen varit på plats sedan 06.00, och det är inte en slump. Karim har under 16 års tid varit först på plats och inte en dag kommit för sent till arbetet.

Karim är inte bara punktlig utan också noggrann, framför allt när det kommer till hans maskiner. Han vårdar dem som om de vore hans egna. Medan andra maskiner på andra distrikt har sina skavanker är alltid Karims maskiner i topptrim när det vankas besiktning.

-Ibland när jag är hemma så kan jag sakna maskinerna. Dessa maskiner känns som mina egna, jag har vårdat dem med kärlek år ut och år in.

Tacksamma hyresgäster

En stor glädje genom åren har för Karim varit mötena med hyresgästerna.

-Utöver det som ingår i mitt arbete som Miljövärd så har jag har kört hyresgäster hem, hjälpt till att installera bredband, burit matkassar och mycket annat. Tillbaka har jag fått en massa uppskattning. Även om det inte ingår i mitt jobb så gör jag det ändå, det är viktigt. Förtroendet till hyresgästerna är A och O.

Karim berättar om ytterligare två anledningar till att han trivts så bra genom åren hos Familjebostäder i Bergsjön.

-Siv har varit en bra chef och jag känner att jag har fått ett fullt förtroende. Sen har jag också haft bra kollegor genom åren. Vi har en bra gemenskap här i Bergsjön, vi hjälps alltid åt.

Under 16 år hos Familjebostäder i Bergsjön har Karim hunnit vara med om mycket.

Kom till Sverige 1992

Karim kom till Sverige från Irak 1992. Han spenderade sina första två år i Kiruna innan han flyttade ner till Göteborg 1994. Han började arbeta som lokalvårdare och på restaurang men kände hela tiden att han ville göra något annat. Han ville använda sig av sina händiga kunskaper, som han gjort i Irak, där han arbetade med VVS.

En dag när han satt på spårvagnen såg han en annons i tidningen med texten: ”Sök till fastighetsakademin”. Han sökte och kom in, lärde sig snabbt yrket och gjorde sin första praktik på Familjebostäder på Mariaplan. Direkt efter utbildningen fick han sitt första jobb på bostadsbolaget, därefter gick tåget tillbaka till Familjebostäder, denna gång till Bergsjön.

-Jag har alltid trivts i Bergsjön. Jag har inte gått runt om dagarna och kollat på klockan och väntat på att arbetsdagen ska ta slut, snarare tvärtom. Jag har njutit av att vara på jobbet.

Dagen är kommen

På alla arbetsplatser finns det människor som gjort ett sådant stort avtryck att man fruktar det hålrum som lämnas kvar dagen då de ska sluta. Idag är en sådan dag. Idag går Karim i pension, han firas av sina kollegor med presenter mat och tårta.

-Min kropp är trött, min vän. Men jag tror ändå jag kommer sakna det; arbetet och maskinerna.

Nu så här den sista dagen i karriärer så kan man ju ställa sig frågan varför Karim under 16 år aldrig har kommit för sent, varför han vårdat de där maskinerna som de vore hans egna och varför han alltid gjort det där lilla extra. Vad är hans drivkraft? Man kan fråga, men man får inget tydligt svar. För vissa människor finns det inga tydliga intentioner, inget större syfte. De är som de är, och de gör som de gör. Att göra det där lilla extra faller sig helt enkelt naturligt för en man som Karim.