Nu finns det SFI-material om att bo i hyresrätt

Skapad: 26 januari, 2018

För att underlätta för dem som är nya i Sverige har flera allmännyttiga bostadsbolag gått ihop och tillsammans tagit fram ett SFI-material – broschyren Ditt hem. Broschyren består av informativa texter, exempelberättelser, instuderings- och samtalsfrågor och här finns också en ordlista med förklaringar av ord som upplevs som svåra. Bolagen har hjälpts åt med innehåll, texter och upplägg.

Broschyren är skriven på lätt svenska och här får SFI-eleverna lära sig mer om hur det går till att hyra en lägenhet, hur den ska skötas, rättigheter och skyldigheter och allt annat som har med boende i hyresrätt att göra.

Initiativet till broschyren kom från Stångåstaden i Linköping som länge bedrivit en Bo-skola för nya svenskar som för första gången ska bo i en egen hyreslägenhet. Broschyren består av informativa texter, exempelberättelser, instuderings- och samtalsfrågor och här finns också en ordlista med förklaringar av ord som upplevs som svåra. Bolagen har hjälpts åt med innehåll, texter och upplägg.

– Syftet är dels att de som tagit del av materialet ska känna sig trygga med vad som gäller kring deras hem, dels att undvika problem som har med rena missuppfattningar att göra, säger Catarina Hagwall på Bostadsbolaget.

Nu ska broschyren spridas till SFI-utbildningarna i respektive kommun och materialet kommer även användas i bostadsbolagens egna verksamheter.

Tillbaka till årsarkivet