Möt våra vardagshjältar – Bengt och Barbro

Skapad: 16 februari, 2018

Bland våra hyresgäster finns det gott om vardagshjältar. De rensar rabatter och lagar prylar. Kommer med idéer som ökar trivseln och sprider kunskap, eller bidrar med sin yrkeskompetens för att förändra och förbättra.

Träffa några av Familjebostäders hyresgäster som lägger tid och energi på att på göra livet lite trevligare i kvarteret. Pensionärerna Bengt och Barbro Klang är välkända profiler på Eldaregatan i Masthugget och värnar om huset, grannarna, katterna och framför allt stämningen.

Berätta om er gård!
– Den är full av liv och rörelse och har en härlig stämning. Många har bott här länge, och flera är lite äldre och tycker om att sitta på bänkarna och umgås. Men det bor många barnfamiljer här också, och barn från andra gårdar kommer ofta hit och leker. Det tycker vi är så roligt. Det är fint i rabatterna, dem gillar vi att påta i. Och så har vi många välskötta katter. Vi har tre, totalt finns det nio på gården. Och en fiskmås och två kråkor som Barbro matat i många år.

Vad gör ni för era grannar?
– Vi har bott på den här gården i 18 år och Barbro på gården jämte i 27 år innan det, så vi har rätt bra koll. Vi är ofta utomhus och det blir nog så att grannarna tycker att det är enkelt att vända sig till oss om de behöver hjälp med att vattna blommor, passa katter eller låna spik. De vet att det inte är någon fara att fråga. Vi finns till och lägger märke till saker som händer och tycker det är roligt att gå något enstaka ärende om någon som inte kan själv behöver hjälp.

Varför?
– Det har bara blivit så. När jag, Barbro, slutade på mitt jobb som bartender på Rondo blev livet faktiskt lite tyst och långtråkigt. Plötsligt var man ingenting! Då blev jag aktiv som förtroendevald, i hyresgästföreningen och i huset. Att vara sysslolös pensionär är inget för mig. Jag känner att jag ÄR något när jag gör något.

Barbro, du engagerar dig i hyresgästernas odlingar, berätta!
– Numera har vi ett tjugotal odlingslådor längs baksidan och vi har utsett en odlingssamordnare. Förr var det ett tillhåll för ljusskygga typer, men nu är det jättefint med terrass och plats för att umgås. Det är faktiskt kö till odlingslådorna och folk odlar allt möjligt. Bengt har byggt en grind längst bort vid vår del, blomkrukor i trä och lite olika fiffiga lösningar, och så har vi satt upp belysning också.

– I huset finns en festlokal som vi i föreningen lagt ned ganska mycket möda på. Vi har bidragit med gamla möbler och en massa konst som vi inte har plats för i lägenheterna. Vi samlar på gamla göteborgsfoton som vi har hängt upp också. Jag ser till att det är fint med rena dukar och trasmattor.

Bengt, du är ju händig och hyr en egen snickerilokal i huset. Vad hjälper du till med?

– Många kommer ned och lånar verktyg, och jag hjälper gärna till med småsaker. Det är inget märkvärdigt. Vill man låna en rörtång får man det, bara man lämnar tillbaka vad man lånat.

Vad tror ni att ert engagemang gör för stämningen på gården?
– Särskilt sedan vi började med pallkrageodlingarna har sammanhållningen blivit ännu bättre på gården. Vi pratar, hjälper varandra och ger goda råd. Men det är ju absolut inte så att vi två gör allt! Stämningen bidrar alla till.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter #3 2017

Tillbaka till årsarkivet