Möt våra vardagshjältar – Birgitta på Siriusgatan

Skapad: 21 februari, 2018

Bland våra hyresgäster finns det gott om vardagshjältar. Träffa några av Familjebostäders hyresgäster som lägger tid och energi på att sprida kunskap och trivsel i kvarteret. Birgitta Svensson Hallgren bor på Siriusgatan och är initiativtagare till projektet ”Meningen med min granne” som är tänkt att ge stöd till nya svenskar i området. Samtal på svenska grannar emellan ska leda till att Bergsjön och Sverige känns lite mer som hemma för deltagarna.

Hur föddes idén om ”Meningen med min granne”?
– Förra året gick ytterdörren i baklås och under den timmen jag var utelåst började jag prata med grannarna. Då upptäckte jag att de som jag sett på lite olika möten vi haft om miljön och fasaderna, de är ju mina grannar!

– Jag har själv bara gått nio år i skolan men alltid haft jobb över min utbildningsnivå tack vare att jag är bra på att uttrycka mig i tal och skrift. Jag vet hur mycket det är värt. Så jag nämnde för Familjebostäder att jag vill vara med och hjälpa andra med språket.

Hur funkar era träffar?
– Vi ses i läxläsningsrummet i 56:an (Siriusgatan 56) varje onsdag mellan halv sex och halv åtta. Just nu är det jag och några kvinnor från Syrien och Somalia. Det finns plats för fler och alla är välkomna. Det viktiga i den här gruppen är att det inte är bråttom. Alla får tid att leta efter rätt ord.

Vad pratar ni om?
– Vi pratar om varför de kommit till Sverige, om barnen och vardagen. Jag vill också ta upp ämnen som miljö och arbetsmarknad. Jag vill hjälpa till att göra Sverige till deras land. Då är språket nyckeln.

Vad tror du att det gör för området?
– Jag hoppas att fler vill vara med. Och att det kan bli en mötesplats, kanske att vi gör utflykter ihop. Jag vill inte att Sverige ska vara ett främmande land, utan ett nytt land att lära känna.

Och vad ger det dig?
– Förut hade jag en bild av mig själv som den välvilliga välgöraren. Men nu när gruppen blivit verklighet är det jag som är vinnaren. Jag tar ett steg ut ur min fyrkantiga tillvaro och lär känna tjejer från andra kulturer.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter #3 2017

Tillbaka till årsarkivet