Möt Maja – vår nya Trygghetsvärd i Kortedala

Skapad: 30 oktober, 2015

Maja Göransson har jobbat som Familjebostäders nya Trygghetsvärd i Kortedala i en månad och hon trivs väldigt bra med de boende på Kalendervägen 44 – där vårt allra första Trygghetsboende varit igång i lite mer än ett år. Och det är just mötena med de som bor i huset som är allra roligast med nya jobbet tycker hon.

trygg_dorr

Just nu är det mycket förberedelser i lokalen på Trygghetsboendet. Det hänger girlanger i taket och långborden ska dekoreras med pumpor, lyktor och döskallar.
– Imorgon blir det Halloweenfest här med de boende och några som bor i närheten. De ska klä ut sig, äta till synes äcklig mat och så blir det säkert lite dans på kvällen, berättar Maja.

trygg_deco trygg_ljus

Och det är just fest och mat som lockar de allra flesta som bor på Trygghetsboendet. Då brukar det alltid vara fullt i den gemensamma lokalen i bottenvåningen. Faktiskt till den grad att de får tacka nej när de blir fler än 30 eftersom lokalen inte rymmer fler än så. Men då får de som inte lyckas klämma in sig på festligheterna se fram emot andra aktiviteter som arrangeras. Som porslinsmålning, filmvisning eller kortspelet fyrmanstvist till exempel. Men som redan nämnt är det mat som lockar till social samvaro allra mest – så de gemensamma luncherna är givetvis särskilt populära.
– Då träffas vi och förbereder lunchmaten och äter tillsammans, det brukar bli ett par timmar, säger Maja och fortsätter:
– Det är väldigt roligt med den sociala samvaron och kul att se möten mellan människor. Mitt mål med mitt arbete är att de som bor här ska lära känna varandra. Men det är viktigt att inte ta för stor plats själv, utan jag måste vara lyhörd och öppen. Jag vill se till så att alla kommer till tals och får höras, säger Maja.

trygg_bok1 trygg_bok

trygg_maja

FEM FRÅGOR TILL MAJA
Hur kommer det sig att du blev Trygghetsvärd?
– Jag har tidigare jobbat på Träffpunkten i två år och hörde att det fanns en ledig tjänst som jag tyckte passade mig.
Varför passar den dig?
– Jag gillar att träffa människor, gillar den sociala samvaron. Och så är jag en planeringsmänniska, så det ska bli kul att organisera aktiviteter ihop med de boende.
Vilka är dina största intressen?
– Hälsa och kost, jag är utbildad hälsocoach. Men jag organiserar inte några aktiviteter med det temat om inte de boende är intresserade. Aktiviteterna är till för dem, inte mig.
Hur kommer ni fram till vilka gemensamma aktiviteter det blir?
– Varje månad har vi ett husmöte, då diskuterar vi och ger förslag på olika saker vi kan göra.
Vad händer närmast?
– Förutom Halloweenfesten ikväll, så är det ju snart jul och då blir det Julbasar den 4 december. Inför det kommer vi att pyssla en hel del.

Tillbaka till årsarkivet